Един от триумфите на човека е и този, че може

...
Един от триумфите на човека е и този, че може
Коментари Харесай

Църквите в Швеция привличат хората с йога и къмпинг


„ Един от триумфите на индивида е и този, че може да познава нещо и отново да не има вяра, че съществува. “

Джон Стайнбек

Съвременният свят непрестанно изисква да се променяме. Често ни се налага сами да набираме нужната инерция, с цел да не изостанем някъде по пътя. Понякога обаче смяната закъснява и това води до трудности и разделяне, което ни съпътства.

Швеция постоянно e определяна като една от най-атеистичните страни в целия свят. Наскоро репортаж на шведската национална социална телевизия SVT сподели по какъв начин поради липса на хора, които да посещават църквите, доста храмове затварят порти. В последните няколко години постройките над 100 храма са продадени или разрушени.

И въпреки всичко има абсурд, който не може да бъде подминат с лека ръка. Дори в Швеция, където множеството хора споделят, че не имат вяра в Бог, болшинството признава, че се моли в сложни моменти – вярата може да е в стремглав крах, само че нуждата от вяра и упътвания в сложни времена е все по този начин нужна.

Това е и повода доста църкви да прибегнат към разкрепостяване в концепциите и да извърнат гледната точка. Съвременната шведска църква подава ръка на йогата, художествените галерии и даже е склонна да предложи места за къмпинг. Според по-консервативно настроените хора обаче сходна промяна на храмовете всъщност може да е в прорез със законите за културното завещание и следва да се забрани.

Остава въпросът дали шведската черква и йога практиките могат да съществуват взаимно и да си оказват помощ. Преди пандемията, 80% от църквите в Швеция притеглят приблизително 20 или даже по-малко души за неделна литургия. През последните 50 години церемониите за кръщение и християнски бракове са намалели почти на половина.

Не е напълно ясно дали това е верният директен път към превъзмогването на пропастта сред хората и църквата. Съвсем несъмнено е обаче, че задачата на проповедите и богослуженията е да вълнуват хората, да им вдъхват религия и кураж в сложни времена, а не да бъдат скучни и поучително-критични и да ги отблъскват. Църквата би трябвало да се обърне повече към хората, да се вслуша в техните потребности и да загърби закостенелите практики. Нейна задача е да се бори против крайните възгледи и да сплотява в разликите.

 
5 книги за Исус, които да ни вдъхновят на Възкресение
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР