Един от рисковете при закупуване на телекомуникационни устройства или подписване

...
Един от рисковете при закупуване на телекомуникационни устройства или подписване
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: Празничните оферти за смартфони и договори за мобилни услуги може да крият уловки

Един от рисковете при закупуване на телекомуникационни устройства или сключване на контракти с мобилни оператори при рекламираните празнични предложения е потребителите да се обвържат с търговеца за дълъг период при сякаш по-изгодни условия, които обаче след това да се окажат разнообразни от показаните. За това предизвести ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „ Код 11:13 ” по Би Ай Телевизия.

„ Търговците употребяват момента на празничната еуфория и че хората са отделили по-големи за техните благоприятни условия средства и пробват да пробутват контракти, които могат да ги обвържат за доста дълъг период с услуги, за които те даже не са и подозирали и изобщо не им трябват ”, сподели Маргаритов. Той предложи даже и да се бърза, да се прочетат деликатно договорите, преди да бъдат подписани. „ Когато си купувате нещо, въпреки и за съответен мотив, обаче се обвързвате с дългогодишен контракт, постоянно би трябвало да сте безусловно наясно тъкмо какво ще плащате, какъв брой време ще го плащате и какъв е методът да се откажете ”, добави ръководителят. Тези, които въпреки всичко решат да подпишат контракт, а след това по една или друга причина решат да се откажат, биха могли да се възползват от изискванията на постигнатото от Комисията съглашение с два от мобилните оператори – с наказателна клауза до три месечни такси.

При покупката на хранителни артикули за празничната софра би трябвало да се внимава със периода на валидност на продуктите, изключително по-скъпите или предлаганите в пакет. „ Има в този момент афинитет към по-скъпи и хубави неща, може да се окаже, че са залежали. Законът е безапелационен във връзка с стоките с изтичащ период на валидност. Когато не са рискови за здравето, могат да бъдат подавани, само че наложително би трябвало да бъдат обособени на обособен щанд и със съответната осведомителна табела да бъде пояснено на потребителите, че става въпрос точно за подобен вид артикули ”, посочи Маргаритов.

По време на празници поражда и въпросът за опцията за връщане или подмяна на дарове, които не са харесани от тези, за които са били предопределени. Връщане е допустимо в 14-дневен период на закупените от Интернет артикули, както и по силата на предоставяната от от ден на ден магазини в стандартната търговия опция под формата на добра процедура. Необходимо е обаче да се пази касовата записка. И „ ще има това малко стеснение, че ще би трябвало този, на който са подарили подаръка да разбере някои неща по отношение на цената и другите характерности, които се съдържат в документа, тъй като това е единственият метод да се потвърди, че фактически този артикул е закупен от този търговец ”, добави Маргаритов.

За почивните дни Комисията за отбрана на потребителите ще има дежурни екипи и при проблеми жителите могат да се обръщат към институцията за съвещания и помощ.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР