Един от проблемите, с които БФС дълги години не можеше

...
Един от проблемите, с които БФС дълги години не можеше
Коментари Харесай

Коронавирусът ще се окаже лекарството за българския футбол

Един от проблемите, с които БФС дълги години не можеше или не искаше да се оправи - недостига на млади футболисти в българското състезание, е на път да бъде решен. Но без присъединяване на Футболния съюз, а заради икономическите последствия от пандемията от ковид, който май ще се окаже лекарството за съживяването на българския футбол.

Все повече индикации има, че доста клубове от Ефбет лига са подготвени да доиграят остатъка от сезона (колкото и да е той) главно с български футболисти, в това число и юноши . " Ние сме оставили някои от чужденците ни тук. Ако се вземе решение единствено главният дял от шампионата да се доиграе, ние напряко ще ги пускаме да си вървят и

 

ще доиграем сезона с юношите.

 

Няма никакъв смисъл да ги държим освен това състояние ", съобщи пред " Спортал " спортният шеф на " Берое " Валентин Грудев.

" Арда " към този момент стартира да освобождава чужденци и фрапантно понижи бюджета си, сходни индикации има за " Ботев " (Вр), " Ботев " (Пд), " Царско село ", " Дунав ". Дори за " ЦСКА-София ", откъдето настойчиво мълчат по въпроса , само че пък проговори освободеният испанец Раул Албентоса, обявил пред в. " Мундо депортиво ", че ще го последват още 12-13 чужденци в отбора (а те са общо 18). Причината - бизнесът на притежателя (б.р. - Гриша Ганчев) срещал огромни компликации в обстановката на пандемия.

По всичко проличава, че наклонността към " побългаряване " в Ефбет лига ще продължи и през идващия сезон. Защото се чака внезапно стесняване на бюджетите ( за " Левски " е несъмнено , а евентуално и други клубове ще сторят същото), т.е. все по-малко ще се залага на чужденци с огромни заплати.

И до момента в който в най-горната ни дивизия ще следим оздравяващ за българския футбол резултат от рецесията,

 

надолу ситуацията е обезпокоително

 

Вицепрезидентът на БФС в оставка Атанас Фурнаджиев призна за възможност да банкрутират клубове. И заплахата е действителна. " Ботев " (Гълъбово) към този момент прати играчите си на трудовата борса, жестоки усложнения имат в " Спартак " (Пл) и " Спартак " (Вн), като и трите клуба досега не са подали документи за лицензиране. Кризата е повсеместна. Дори претенденти за елита като " Монтана " и " Локомотив " (Сф) ще понижават сензитивно бюджетите (столичните " железничари " към този момент освободиха капитана си Евертон Джилио-Тон, с цел да пестят пари).

При това състояние по никакъв начин не е несъмнено какъв брой клуба ще получат лицензи за Втора лига макар обещанието от БФС да смекчи изискванията за тази дивизия. Дори се прокрадват отзиви тя още веднъж да стане полупрофесионална. При всички случаи - с досегашните критерии и размер от 18 тима, има всички изгледи през сезон 2020/21 да се откажат повече клубове от двата, които го направиха през актуалната акция ( " Верея " и " Поморие " ).

Все отново в БФС не се вършат, че такива проблеми не съществуват.

 

Първенствата в аматьорските дивизии бяха прекъснати.

 

Готвят се и други облекчения за непрофесионалните тимове в Трета лига , като концепцията е тези от дребните градчета към този момент да могат да поддържат единствено една вместо две младежки обединения, както до момента. А селските отбори даже може да не бъдат задължени да имат такива. И те, и останалите обаче ще би трябвало да пускат в игра избран брой младежи до 21 година

Това въпреки всичко е стъпка в някаква посока и ще облекчи бюджетите на треторазредните отбори (с към 20 000 лева годишно, по груби сметки). Но при всички случаи огромните главоболия и сложни решения ще са на сметката на бъдещото ново управление на БФС.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР