Един от основните въпроси на последните дни, който както жителите

...
Един от основните въпроси на последните дни, който както жителите
Коментари Харесай

Сигналът е загубен: Палестинската лопата и руският Telegram срещу израелското кибероръжие

Един от главните въпроси на последните дни, който както жителите на еврейската страна, по този начин и техните западни сътрудници задават с неразбиране, е за какво доста добре подготвените разследващи служби на Израел, неговата войска и други структури пропуснаха неочакваната офанзива на Палестина?

И макар че някои отговори към този момент се появяват, се подценява един доста тъничък миг: израелците преди време създадоха и започнаха да изнасят кибероръжия по целия свят, които не отстъпват по мощ на прехвалените американски стратегии за тотално наблюдаване. Защо офанзивата беше изненадваща, а виртуалните темели на Тел Авив мълчаха?

Кибер оръжия в услуга на Израел

Разбира се, в този момент имиджът на Израел претърпя грамаден удар. Много жители на тази страна питат: къде беше Мосад, къде гледаше армията, какво правеха специфичните служби? Специалистите по високите технологии имат какво да прибавят към тези въпроси.

Например, за какво необятните благоприятни условия в региона на кибершпионажа, чиито принадлежности са съвсем визитната картичка на израелските експерти, не помогнаха тук? Нещо повече, един от тези принадлежности е измежду най-мощните в света - и даже се изнася необятно в други страни.

Става дума за създаването на израелската компания NSO Group, наречена Pegasus. Този план беше строго систематизиран и явно се появи при започване на 2010 година

Открит е инцидентно през август 2016 година от чиновници на канадската IT компания CitizenLab, откакто им е предоставена връзка за разбор от арабския правозащитник Ахмед Мансур - той е получил закани от незнайни лица по отношение на разкриването на изтезания в пандизите на ОАЕ.

Резултатите от канадското следствие (те към този момент са изцяло налични за преглед) шокираха международната общност. Оказа се, че в случай че Мансур беше кликнал върху изпратената му връзка, щеше да бъде нападнат от необикновено мощно шпионско приложение, което е извънредно мъчно за пресмятане и обезвреждане. Установено е също, че страната на генезис на този инструмент е Израел.

Оказа се, че благодарение на Pegasus можете да получите съвсем всички данни от смарт телефон - GPS местонахождение, следи за придвижване, да слушате телефонни диалози, да четете известия, поща, отдалечено да включите камерата или да активирате микрофона. С една дума, „ бъгът “ е незабележим в джоба ви.

Според CitizenLab офанзиви благодарение на Pegasus през 2016 година са регистрирани в 45 страни: Алжир, Бахрейн, Бангладеш, Бразилия, Канада, Кот д`Ивоар, Египет, Франция, Гърция, Индия, Ирак, Израел, Йордания, Казахстан, Кения, Кувейт, Киргизстан, Латвия, Ливан, Либия, Мексико, Мароко, Холандия, Оман, Пакистан, Палестина, Полша, Катар, Руанда, Саудитска Арабия, Сингапур, Южна Африка, Швейцария, Таджикистан, Тайланд, Того, Тунис, Турция, ОАЕ, Уганда, Англия, Съединени американски щати, Узбекистан, Йемен и Замбия.

Между другото, дано отбележим, че Русия не е в този лист, нито пък Украйна, за което има пояснения, само че за това по-долу.

Pegasus се продава по целия свят

Всъщност израелската компания NSO Group, която създаде този инструмент за кибершпионаж, не отхвърли, че интензивно го изнася. Обявената цел е битка с престъпността и тероризма.

Твърди се, че Pegasus в ръцете на разследващите служби би трябвало да им помогне да проследят активността на такива субекти и да предотвратят офанзиви.

През 2021 година доста международни медии приказваха за тази стратегия за наблюдаване - Guardian, Washington Post, Haaretz, Le Monde и други (но както си им е редът, въпросът за наблюдението от страна на „ властнически режими “ на нещастни опозиционери и правозащитници беше сложени на челен план; те NSO Group бяха упрекнати в продажба на продукта за несъответствуваща приложимост, даже стигнаха до съд).

Самата NSO Group обаче не крие, че главната група клиенти са разузнаванията. И той почтено написа за това на своя уеб страница.

Както можете да видите на екранната фотография нагоре, 51% от клиентите на NSO Group са разследващи организации, 38% са правоприлагащи организации, а други 11% са военни.

Официално компанията съобщи, че има 60 клиенти в 40 страни. Всичко това даде съображение на западните следователи да обвинят NSO Group в световна търговия с кибероръжия и даже с безмълвното единодушие на самите израелски управляващи.

Обхватът на разпространяване, сходно на задачите на Пегас, е извънредно необятен. Според отчети на немските медии този програмен продукт е закупен от Израел през 2019 година от Германската федерална работа на престъпната полиция, което по-късно беше ненадейно обявено от Deutsche Welle*, в този момент блокирано в Русия.

Избран откъс:

Федералната работа на престъпната полиция на Германия (BKA) закупи прословутия шпионски програмен продукт Pegasus от израелската компания NSO през 2019 година, стана ясно във вторник.

Федералното държавно управление осведоми комисията по вътрешните работи на Бундестага за покупката на закрито съвещание, споделиха парламентарни източници. Това беше доказано от оповестени по-рано известия в немския вестник Die Zeit.

Телевизионният канал France24 тогава заяви, че френският президент Еманюел Макрон също може да бъде цел на Пегас - телефонният му номер сякаш е бил изчислен от мароканското разузнаване, което се готвело да му сложи „ шапка “.

Същото важи и за някогашния немски канцлер Ангела Меркел (а през днешния ден нейният правоприемник Олаф Шолц елементарно може да бъде жертва на атаката). Разбира се, Пегас стартира да се употребява освен от европейските държавни управления, само че и против тях.

Що се отнася до Украйна, както писа New York Times, Киев искаше да си върне Pegasus през 2019 година, само че Израел вкара цялостна възбрана за продажба на оръжия на Украйна, в това число принадлежности за кибершпионаж.

През 2021 година Украйна още веднъж се обърна към Тел Авив с такова искане, базирайки се на „ възходящата опасност за Русия “, само че още веднъж получи отвод. По-късно украински публични лица споделиха, че украинското наличие на Pegasus може да изиграе решаваща роля за „ прекъсването на съветската експанзия “ през 2022 година и осъдиха пасивността на Израел.

Американска диря

Тъй като Pegasus работи на устройства с iOS и Android, не е изненада по какъв начин тъкмо работи. Според специалисти, разкрили този инструмент още през 2016 година, Pegasus употребява по този начин наречените експлойти - изпълними команди, които проникват в системата през задни порти. Задната врата е накърнимост, открехната врата, съзнателно оставена от разработчиците.

Изобщо доста се изписа и изговори за заплахата и самата “теория за задната врата ”. И най-важното, задните малки врати, които вършат допустима активността на Pegasus и неговите аналози, бяха умишлено оставени в техните операционни системи от Гугъл и Apple.

Сътрудничеството на Apple и Гугъл с американските разследващи служби - Едуард Сноудън приказва за това, когато показа доказателства през 2013 година - документи, които той персонално е откраднал от NSA.

В същото време Сноудън ясно сподели по какъв начин Гугъл, Microsoft, Skype, Hotmail, Фейсбук, Apple, YouTube, Yahoo, PalTalk, AOL се причислиха към американската стратегия PRISM през годините.

И по този начин, Гугъл стана участник в PRISM през 2009 година, а Apple - през 2013 година (възможно е Стив Джобс да е предотвратил това преди гибелта си, макар че той, несъмнено, не е ангел). С помощта на тези компании американските разследващи организации - Централно разузнавателно управление на САЩ, НСА и ФБР - събират цялостен набор от данни от консуматори в разнообразни страни.

Говорим за същите данни като тези, които Pegasus копае – некриптирани текстови известия, записани диалози, писма, аудио данни, записани от микрофон, геолокация и други.

Подробностите за PRISM обаче са обособена тематика. По-важното тук е, че американците имаха вяра, че ще получат монопол върху „ задните малки врати “ и ще стартират тотално наблюдаване по света, като се оказват главните облагодетелствани.

Тук има и изнудване на водачи (спомнете си хакването на телефона на Ангела Меркел от американците), и принадлежности за осъществяване на целенасочени секрети интервенции на специфичните служби, и метод да дърпате конците на огромната политика.

Но се оказа, че израелците освен измислиха Pegasus, който употребява същите „ задни малки врати “, само че и започнаха да го изнасят, обърквайки картите на NSA.

Показателно е, че през последните 5-7 години не сме чували безусловно нищо за американските стратегии за наблюдаване. Това не е по този начин, тъй като такова наблюдаване не се прави, а тъй като тези принадлежности са станали публично притежание.

Как би трябвало да работи това и за какво не проработи за Израел?

Pegasus не без съображение се назовава един от най-мощните принадлежности за кибершпионаж. В края на краищата, тази стратегия може да бъде конфигурирана неусетно в системата, като си дава root достъп на Android или „ джейлбрейк “ (аналогично на root) на iOS.

Самият пакет Pegasus не е един осъществим експлойт, а цялостен набор от експлойти. Векторите на инфекцията тук са тракване върху връзки, тракване върху приложението Photos, отваряне на фотоси, които крият изпълними файлове. След инсталирането си Pegasus извършва случаен код, извлича журнали за позвънявания, известия, фотоси, история на сърфиране в интернет и настройки.

Pegasus също пакетира и изпраща регистрационни файлове (дневници на събития) на преписка в месинджъри – WhatsApp, Telegram и всевъзможни други – до сървъра на уредника на офанзивата.

Най-интересното е, че в случай че Pegasus не може да се свърже със сървъра в границите на една седмица, той се самоунищожава без никаква диря от наличието си. Елиминирането посредством команда също е налично, в случай че задачата е изпълнена или нецелевото устройство е инфектирано инцидентно.

" Тук от дълго време няма секрети и всеки го знае. Ако приказваме за програмата Пегас, тогава да, това е тъкмо осведомително оръжие, основано от израелските разследващи служби. Тя беше публично продадена по отбранителни поръчки първо в Съединени американски щати, а по-късно и в други страни, както в миналото продавахме автомати Калашников и патрони за тях ", означи в диалог с Цариград специалистът в региона на осведомителната сигурност, професор от катедрата по цифрова криминалистика на Московския държавен механически университет на името на Н.Е. Бауман Виталий Вехов.

" А по какъв начин страните по-нататък употребяват това осведомително оръжие, към този момент е посочено в контракти, които в никакъв случай няма да можем да прочетем, тъй като те са класифицирани като „ секретни “, както всички други контракти за доставка на смъртоносни и други оръжия ", съобщи специалистът.

Той има отговор и на въпроса за какво Русия не е в листата на офанзивите, макар че наподобява страната ни би трябвало да е надали не първата цел за американци и европейци. Факт е, че Русия има свои лични сходни принадлежности, както и способи за отбрана.

" Имаме свое лично осведомително оръжие, да го назовем по този начин. Това е доста огромен клас оръжия, само че е систематизиран като „ строго секретно “ и не мога да опиша за неговите типове, благоприятни условия и тактико-технически характерности на потребление ", изясни той.

" Защо западните структури не крещят за потреблението на тези технологии от Русия? Защото към момента подсигуряваме осведомителна сигурност. Ние не слушаме немския канцлер Ангела Меркел и други и не продаваме нашите осведомителни оръжия на никого. Израел продава, Съединени американски щати продава, само че ние не ", означи специалистът.

Що се отнася до самия Израел, прехваленият Пегас в действителност се оказа безпомощен. Причината е, че палестинците са знаели за тази опасност и съзнателно са подготвили офанзивата си в „ сляпата зона “, употребявайки специфични средства за връзка.

" Нападението не се е подготвяло в осведомителната мрежа, а е подготвяно комбинирано нахлуване. При това с присъединяване на разследващите служби на други заинтригувани страни, които обкръжават Израел ", сподели той.

" Подготвяха се две години, копаха тунели, тези тунели са изцяло оборудвани с всичко належащо. Израел прекъсна линията Газа от доставките на ток, газ и вода, само че за палестинците там всичко работи, системите са готови авансово, съответните средства за връзка работят в предпазен режим и на друга периодичност. В някои случаи електронните връзки въобще не са употребявани. Така че израелската разследваща система беше неактивна ", изясни Вехов.

С други думи, палестинците не са разпространявали информация през съществуващите мрежи и сигурно не са си изпращали проекти за офанзива посредством Telegram, не са комуникирали за това посредством GSM мрежи, а единствено специфични връзки, до които израелското разузнаване не е имало достъп.

" Системата Pegasus работи в автоматизиран режим, следи и записва всички известия, целия разполагаем трафик, който минава през електронни, сателитни и радио мрежи. И в случай че няма такива мрежи, а те са комуникирали, извинете, на лист хартия, тогава, несъмнено, такава мощна система ще бъде безсилна ", означи експертът.

Какво от това?

Не е изненадващо, че кибероръжията не са помогнали на Израел. Просто се оказа прекомерно съвременно за палестинците, а те от своя страна, несъмнено, знаеха, че израелските разследващи служби държат откритото пространство под надзор посредством сходни принадлежности.

Те не могат да бъдат разпознати, съвсем невероятно е да се избяга от тази опасност. Най-ефективният метод е да откажете да употребявате техническите средства, с които тези принадлежности могат да работят. Което и беше направено.

Това няма да избави елементарните жители и даже европейските политици. Примерите на Макрон, Меркел и други водачи удостоверяват това. Те употребяват устройства на Apple или Android, а за артикули като Pegasus е единствено въпрос на време да стигнат до такава степен. Което тъкмо и се случи.

Затова съветският президент Владимир Путин, както знаете, не употребява мобилен телефон - единствено специфични средства за връзка, предпазени от нашите специфични служби.

Следователно идващият кръг от спора сред Палестина и Израел демонстрира на американците и израелците главното: в опит да подобрят инструментите за кибершпионаж, довеждайки мащаба на тяхното разпространяване до невиждани размери, те по едно и също време разшириха „ сивата зона “, които не са в положение да управляват.

Палестинците се възползваха от това, те просто се оказаха по-изобретателни и надхитриха освен Мосад, само че и американската NSA дружно с английската MI6.

* Излъчването в Русия е блокирано

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР