Един от основните инвеститори на най-големия хеджингов фонд в света

...
Един от основните инвеститори на най-големия хеджингов фонд в света
Коментари Харесай

Битката с инфлацията рискува да дерайлира икономиката

Един от главните вложители на най-големия хеджингов фонд в света предизвестява, че високата инфлация ще се задържи по-дълго и че централните банки евентуално ще са безпомощни да се оправят с нея без да извадят от релсите икономическото възобновяване откакто растящите цени на силата разклатиха пазарите по света. 

Боб Принс - основен капиталов директор на " Бриджуотър асошиейтс " - разяснява за " Файненшъл таймс ", че изказванията на Американската централна банка, че инфлацията ще е краткотрайна, е много противоречиво. Ценовият напън мъчно ще се овладее, тъй като произтича от дефицит на запаси, чието търсене е високо в хода на възобновяване на стопанската система от пандемичните карантини. 

" Ако инфлацията се задържи, Федеалният запас ще е в капан, тъй като корекциите няма да създадат кой знае какъв брой, с цел да я редуцират, в случай че не подхващат огромни стъпки, тъй като тя е провокирана от предлагането. И в случай че банкерите създадат важен ход, котировките на финансовите пазари ще паднат, което те евентуално не биха желали ", сподели Принс за " Файненшъл таймс ". Той добавя, че " " изборът на по-малката от двете злини вероятно ще е инфлацията, тъй като на нея по този начин или другояче съвсем не би могло да се противостои ". 

Коментарите на Принс са в благозвучие с растящата инфлационна паника на пазарите откакто бясната конкуренция за доставки на природен газ изпрати цените на горивата до небесата в очакване на още по-високи нива и докара до спад на котировките на облигациите, които са изключително чувствителни на инфлацията. Доходността на базовия щатски десетгодишен държавен дълг (която е назад пропорционална на цените на книжата) завърши седмичната си търговия на 1.61% - най-високата стойност за последните четири месеца.  

Движенията бяха още по-резки в Европа, където газовата рецесия е по-остра. Доходността на базовите десетгодишни немски облигации става все по-малко негативна и приключи 8 октомври на минус 0.15% - три базови пункта растеж за деня и 18 на месечна база. Във Англия, където " Бенк ъф Инглънд " загатна, че може да качи лихвените проценти още до края на годината в опит да оврадее инфлацията, 10-годишният държавен дълг към този момент е с 1.16% възвръщаемост - най-високата от май 2019-а.  

Принс разказва лихвеното предизвестие на британската централна банка като " тревога за пробуждане " на вложителите. И в същото време отбелязва, че централните банки би трябвало да се съобразят с лимитираните си благоприятни условия да отвърнат на удара. 

" Ние сме в състояние на съществуваща инерция на търсенето, което продължава да притиска оскъдното предложение и по този метод да качва инфлацията ", разяснява Принс. Което дава му дава съображение да не има вяра, че тя ще е краткотрайна и че възобновяване на естественото състояние ще е неотложно, изключително когато Коронавирус продължава да е проблем. 

" Всичко стартира да припомня за 70-е години на предишния век и за петролната рецесия ", декларира Принс. Той изяснява, че по това време цените на суровия нефт са се повишили поради орязаните доставки на ОПЕК, което е качило инфлацията. Тази динамичност е потиснала стопанската система и е траяла да тласка нагоре инфлацията. А покачването на лихвените проценти по никакъв метод не може да усили предлагането на горива. 

Въпреки следените в последно време продажби на облигации и поевтиняването на акциите през предишния месец, доста вложители не престават да считат, че огромна част от настоящия ценови растеж ще е краткотраен. И че централните банки ще се въздържат от лихвени придвижвания до момента в който не се убедят, че инфлацията завладява повече браншове.  

" Централните банки би трябвало да отговорят на инфлационния напън, в случай че търсенето продължи да надвишава трайно предлагането ", считат стратези на " Голдмън Сакс асет мениджмънт ". Те показват, че към този момент този дефицит е в изолирани сфери и се надяват да излязат от рецесията с по-високи инфлационни равнища, само че никога не и с двуциферната инфлация от 70-е години на ХХ век.   

Други пък съзират духа на стагфлацията (комбинация от бърз ценови растеж и занимателен растеж), поел контрола на пазарите на облигации. 

Резкият растеж на цената на живота може бързо да се трансформира в спирачка за растежа и даже да нагнети рецесионни страхове, показва Лука Паолини - основен пълководец на " Пикте асет мениджмънт ". В такава конюнктура от централните банки може да се чака да поддържат лихвите ниски или да прекратят преждевременни покачвания, с което ще създадат дълготрайните държавни облигации по-атрактивни и да лимитират продажбите.  

" Инфлацията е като налог, който убива търсенето ", споделя Паолини. И добавя, че " в случай че той стане непостижим, се самоубива, само че това не е положителен сюжет ". 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР