Един от най-високопоставените политици в Европа разказа как бившият президент

...
Един от най-високопоставените политици в Европа разказа как бившият президент
Коментари Харесай

Тиери Бретон: През 2020 г. Тръмп се зарече да не помага на ЕС в случай на война

Един от най-високопоставените политици в Европа описа по какъв начин някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп предизвестил през 2020 година, че Вашингтон няма да се притече на помощ на Европейски Съюз, в случай че блокът бъде атакуван с военна мощ, заяви „ Политико “.

" Трябва да разберете, че в случай че Европа бъде нападната, ние в никакъв случай няма да дойдем да ви помогнем и да ви подкрепим ", споделил Тръмп на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен преди съвсем 4 години, съгласно френския еврокомисар Тиери Бретон, който също е участвал на срещата на Световния стопански конгрес в Давос.

" Между другото, НАТО е мъртва и ние ще напуснем, ще се откажем от НАТО. И апропо, вие ми дължите 400 милиарда $, тъй като вие германците не платихте това, което трябваше да платите за защита ", добавил Тръмр.

Според Бретон въпросната среща, на която е участвал и тогавашният началник на търговията на Европейски Съюз Фил Хоган, била извънредно напрегната.

Бретон описа анекдота по време на събитие в Европейския парламент в Брюксел, единствено няколко дни преди Републиканската партия да организира на 15 януари своето заседание в Айова - откриващото съревнование в битката на Тръмп за продобиване на републиканската номинация за връщане в Белия дом. Членовете на партията ще дадат гласовете си за претенденти, измежду които са Тръмп, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис и някогашният губернатор на Южна Каролина Ники Хейли, които в изследванията на публичното мнение изостават доста от някогашния президент.

В Брюксел царува боязън от опцията Тръмп да се завърне на президентския пост в Съединени американски щати.

В качеството си на комисар, отговарящ за индустриалната политика и програмата за защита на Европейски Съюз, Тиери Бретон настоя Европейски Съюз да усили личните си качества за защита на фона на войната на Русия в Украйна, и показа фонд на стойност 100 милиарда евро за увеличение на производството на оръжие в блока.

" Мандатът на Тръмп беше огромен сигнал за пробуждане и той може да се завърне ", съобщи Бретон. " Можем да останем сами. Ние сме членове на НАТО, само че нямаме други благоприятни условия, с изключение на да увеличим фрапантно финансирането на отбранителния бранш, с цел да сме готови за всевъзможни обстановки ", добави комисарят.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР