Един от най-важните договори за контрол над оръжията, подписан от

...
Един от най-важните договори за контрол над оръжията, подписан от
Коментари Харесай

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег е мъртъв

Един от най-важните контракти за надзор над оръжията, подписан от президента на Съединени американски щати Роналд Рейгън и руския водач Михаил Горбачов преди 30 години - Договорът за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват, е мъртъв, съобщи АП.

И Съединени американски щати, и Русия се отдръпнаха през днешния ден от контракта, именуван на британски Intermediate-range Nuclear Forces treaty (INF- Договор за нуклеарните сили с промеждутъчен обсег). И в случай че те решат да не удължат действието или да не заменят с нов по-обхватния нов контракт СТАРТ, когато изтече при започване на 2021 година, за първи път от близо половин век няма да има никакви ограничавания за двата най-големи нуклеарни арсенала в света, показва АП.

Новият контракт за редуциране на стратегическите оръжия (New Strategic Arms Reduction Treaty) бе подписан на 8 април 2010 година от Русия и Съединени американски щати и влезе в действие на 5 февруари 2011 година Американското държавно управление съобщи, че Русия е нарушавала Договора за ракетите със междинен и дребен обхват в продължение на години, като е разработвала и въвеждала на въоръжение оръжия, застрашаващи Съединени американски щати и съдружниците им, изключително в Европа.

Президентът Доналд Тръмп твърди, че желае нов контракт за надзор над оръжията, подписан от Съединени американски щати и Русия, само че и от Китай, прибавя АП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР