Един от най-успешните варненци по световните музикални сцени - тромпетистът

...
Един от най-успешните варненци по световните музикални сцени - тромпетистът
Коментари Харесай

Варненецът Мирослав Петков повежда публиката на музикално пътешествие с Импресия за тромпет“

 Един от най-успешните варненци по международните музикални подиуми - тромпетистът Мирослав Петков - ще излезе на 9 юли, вторник, на сцената на Международния музикален фестивал " Варненско лято “. Вчера той към този момент изведе на подиума първите си възпитаници от майсторския клас по тромпет на Международната лятна музикална академия " Варненско лято “, които бяха посрещната с наслада от публиката, оповестяват от пресцентъра на фестивала. 

Утре многочислените му фенове в морския град ще могат да го чуят онлайн в концертната зала на Градската художествена изложба Варна с " Импресия за тромпет “ – съвместнен рецитал с пианиста Боян Бъчваров. В него двамата актьори ще поканят публиката на музикално странствуване, което ще стартира с изящната Ария на звънчетата от операта Лакмѐ на Лео Делиб в аранжимент на Рафаел Мендес, ще премине през Концерт за колоратурен сопран и оркестър на съветския създател Райнхолд Глиер в аранжимент на Тимофей Докшицер, ще се потопи в Размишление на Чайковски и ще се допре до четири от най-красивите песни на Рахманинов. Финалът ще бъде с Концерт за тромпет и оркестър на френския неокласицист Анри Томази, основан през 1953 година и приет за един от шедьоврите на актуалната музика – същинско прелъщение за виртуозите на тромпета. 

Мирослав Петков, въпреки и единствено 30-годишен, към този момент има опит и като учител. От началото на годината той води часове в Консерваторията на Амстердам. Мирослав Петков стартира музикалния си път от родната Варна в Националното учебно заведение по изкуствата " Добри Христов “. След това отпътува за Германия, където става студент на проф. Макс Зомерхалдер. По време на следването си стартира да жъне триумфи на най-престижните интернационалните състезания, измежду които Yamaha International Trumpet Contest, ARD Musikwettwerb, Concorso Internazionale Citta Do Porica. След четири години, в които е първи тромпет в Националния спектакъл в Манхайл, Германия, той е определен за първи тромпетист на един от най-престижните оркестри в света – Кралският Концертгебау в Амстердам. Освен занаятчия в класическия репертоар, Мирослав Петков е обичан от публиката и поради интерпретациите си в джаза, интересува се и от фолклор и сполучливо го вплита в своите джаз импровизации. 

Боян Бъчваров е роден през 1970 година във Варна. Завършва Средното музикално учебно заведение " Д. Христов ", Варна в класа по пиано на Мария Гинева, а по-късно Московската държавна консерватория в класа на проф. Михаил Воскресенски. Носител е на първи награди на Националния конкурс " Св. Обретенов " в Провадия 1982 година, на Международния конкурс за пианисти " Мария Каналс " в Барселона 1986 година, както и на други награди от състезания в България, Италия и Португалия. Още като възпитаник взе участие в концертния живот на Варна, изнасял е концерти в Берлин и други градове на Германия, а също и в Япония. Преподавател е по пиано в Националното учебно заведение по изкуствата " Добри Христов " - Варна и в същото време концертира, като ползите му не се изчерпват единствено с музиката за пиано. През 1992 година записва на клавесин V Бранденбургски концерт на Й. С. Бах дружно с Бранденбургския камерен оркестър и изнася постоянно органови концерти. Носител на премия " Варна " - преподавател на годината за 2009.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР