Един от най-старите производители на сокове и консерви в България

...
Един от най-старите производители на сокове и консерви в България
Коментари Харесай

"Филикон-97" решава кадровия си проблем с наемане на пенсионери

Един от най-старите производители на сокове и консерви в България също се сблъсква с проблемите на трудовия пазар.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Една добра година за консервната индустрия

Браншът регистрира нарастване и на оборота от продажби през 2015 година
31 авг 2016
Износът избавя хранително-вкусовата индустрия

Секторът разчита повече на вносни първични материали
27 мар 2013
Пловдивската " Филикон " пусна 3-мегаватова слънчева централа

Производителят на храни употребява канадски слънчеви панели
10 май 2012

Едно от най-големите консервни предприятия в България " Филикон-97 " сменя метода си за търсене на нови служащи, като наеме в цеховете за произвеждане на лютеница единствено дами над 55 години. От 2005 година компанията съвсем е удвоила личния състав си – от 114 души преди 10 години до 215 души през 2016 година Консервното дружество се нуждае от още 20-25 работнички, само че поради неналичието на фрагменти от компанията се насочват към по-висока възрастова група.

" Новите ни служащи ще са дами в третата възраст, тъй като те имат домашния опит в приготвянето на консерви и няма да им е непознато това, което ще вършат тук. Ще работят на линията за произвеждане на консерви, където се изисква и женска умелост ", сподели за " Капитал " Иван Калибацев, търговски и маркетингов шеф на " Филикон-97 ". Досега съвсем никое дружество в района не се е досетило да се обърне към хората от третата възраст, в това число и към някогашните си служащи и чиновници, с цел да ги предложения още веднъж на работа.

Отворено за претенденти

" Всеки ден имаме отворени порти за кандидатките, с цел да видят какво тъкмо ще работят. Не желаеме да вършат неща, които са им свръх силите, или просто не им харесва да работят на смени, или в подобен тип произвеждане като нашето. Не желаеме новите ни работнички по никакъв метод да се усещат експлоатирани поради възрастта си и не слагаме никакви граници – до толкоз години. Чухме мнения, че желаеме пенсионери, тъй като са " по-евтини " и надали не ще им плащаме по-малко. Нямаме желание да разделяме служащите си по възраст. Заплатите на новите ни работнички, да кажем, на 65 или 70 години ще бъдат толкоз, колкото и на работничките, които са на 25 години. Но се съобразяваме с техните благоприятни условия – в случай че забележим, че им е тежко на една позиция, незабавно търсим друга, където трудът им да е по-ефективен ", споделя Калибацев.

" Допреди една година не обръщахме толкоз внимание на вложенията в работна мощ, колкото в този момент. Анализирахме какво при нас куца, с цел да не съумяваме да си намерим подобаващите за работата хора. Разбрахме, че не е въпросът " да примамим " някого извън, а да създадем удовлетворени хората вътре. Освен по-добро възнаграждение плюс бонуси опитахме и имаме резултати при един проблем за работещите на смени хора – опция да възнамеряват по-добре работното и свободното си време. Сега към 3 на 100 от вложенията ни са в работната мощ ", споделя Иван Калибацев.

Инвестиционни последици

Инвестиционната стратегия на " Филикон-97 " през последните 7 години е на стойност към 3.5 млн. евро и средствата са вложени главно в машини и в развиване на пазарите. Машините са и метод компанията да размени труда на най-нискоквалифицираните служащи. " Не можем обаче да увеличим производството си единствено с машини, тъй като имаме ограничаването на дребния и относително безпаричен български пазар. Машините се създават от международни компании и са предопределени за огромните пазари ", споделя Иван Калибацев. Затова компанията от ден на ден се насочва към експорт и в този момент към 35% от продукцията се експортира.

През 2017 година " Филикон-97 " сътвори дъщерна компания в Румъния с към 15 чиновници, които ще имат единствено търговски задания. Друго разследване от капиталовата стратегия на компанията е бързото развиване на производството на сокове – 15 000 тона годишно - към 70% от общия размер на продукцията, до момента в който производството на консерви и полуфабрикати за тях е 5000 тона годишно, което е 30% от размера на производството.

" С множеството от нашите вложения ние реализираме надграждане на технологии и активи, които към този момент притежаваме. Но влагаме средства и в основаването на нови артикули и за създаване на нови марки ", разяснява Калибацев. " Филикон-97 " е заложила възвращаемост на капиталовите средства за 5 до 7 години. С повече служащи обаче може да се реализира и още по-бърза възвращаемост при по-интензивно прилагане на техниката.

От години в компанията се разискват разновидности за вложения в лично произвеждане на селскостопански първични материали поради възходящия експорт. Липсата на фрагменти обаче блокира към този момент тези планове. За предходната година приходите на компанията са малко над 28 хиляди лева, а облагата е съвсем 300 хиляди лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР