Един от най-спорните проекти на община Пловдив - пробивът под

...
Един от най-спорните проекти на община Пловдив - пробивът под
Коментари Харесай

Пловдив пуска спорна поръчка за 9 млн. лв. за важно кръстовище

Един от най-спорните планове на община Пловдив - пробивът под Водната палата - е на стадий оценка на получените предложения, откакто на 31 декември, точно на Нова година, изтече срокът за подаването им. По поръчката, която беше отворена при започване на предишния месец, са събрани едвам две оферти, които в този момент следва да бъдат оценени.

Кандидати за осъществяването са познатите " Иса 2000 " ЕООД и " Трейс груп холд " АД. Двете компании играха и за обхода на Пловдив.

" Иса 2000 ", чийто притежател е Юлиян Инджов, към този момент има опит в града със строителството на пътя Пловдив-Асеновград дружно с кръговото кръстовище там на стойност на 27 млн. лева " Иса 2000 " изпълняваше и поправки по Оперативна програма “Регионално развитие” в няколко други елементи на страната. Фирмата е една от главните, които печелят търгове в родопския регион.

" Трейс груп холд " е една от главните строителни компании в страната.
Реклама
Стойността на плана е 9.2 млн. лева с Данък добавена стойност, а срокът е 600 дни - до 2024 година Общината се надява да финансира плана с част от новия заем от 30 млн. лева, който желае да получи от Фонда за устойчиви градове (виж карето). Най-странното обаче е, че ясна концепция по какъв начин ще наподобява това кръстовище, наподобява, няма. Строителите са тези, които ще би трябвало да предложат.
Трите стадия на кръстовището
Кръстовището на Водната палата е едно от най-натоварените в Пловдив. При ремонта на пътния възел на бул. " Цар Борис III " и бул. " Марица-юг " възложителят община Пловдив реши да има три стадия.

Техническият план е от 2013 година, когато компанията " Вектор бул " го изготвя дружно с плана за реконструкцията на бул. " Руски ".

Първи стадий беше развиване на кръгово кръстовище на едно равнище. Строителството на плана беше изпълнено и приключено през 2015 година
Реклама
Сега следва втори стадий, който планува пробиването на второ равнище под булеварда. Общата дължина на втория стадий на плана е 540 метра, от която 49 метра подлез. В сумата от 9 280 000 са включени и всички развръзки.

Трети стадий съгласно плана би трябвало да е нов мост над Марица, само че до него едва ли ще се стигне.
Какво в действителност се проектира
По думите на Пламен Райчев, зам.-кмет " Строителство и вложения " в община Пловдив, концепцията на общината е да бъде усъвършенстван и омекотен трафикът на кръстовището до Водната палата в посоките изток-запад и север-юг. Принципно има подготвени 13 плана за прекосяването, като общината се е спряла на три.

Странното обаче е, че поръчката е пусната на инженеринг. Това е способ, който се избира, когато възложителят няма концепция по какъв начин ще се извърши планът и желае от изпълнителя да предложи. Това, от една страна, е чудноват избор за толкоз значимо кръстовище в града, защото не излиза наяве дали ще се резервира кръгово придвижване, по какъв начин ще се вържат пешеходните връзки и други въпроси (виж карето).
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Транспорт 2 Свят 3 Технологии 1 Свят 2 Транспорт 3 Свят 1 Свят 2 Свят 3 Свят Реклама
От друга - преди дни новият строителен министър разгласи, че ще се постарае да завърши поръчките на инженеринг, тъй като са порочна процедура.

Райчев изясни, че изпълнителят ще би трябвало да даде идейна разработка, която община Пловдив ще утвърди, взаимно с Камарата на инженерите в капиталовото планиране (КИИП). След това ще бъде създаден и механически план, въз основата на който община Пловдив ще издаде позволение за градеж.
Защо е противоречив
На последното съвещание от 13 декември на Обществения съвет, който бе основан, с цел да управлява по какъв начин ще се разходва заемът, общинските съветници от разнообразни политически сили упорстват планът да отпадне. Слави Георгиев - общински консултант от Коалиция " Ние жителите ", споделя пред " Капитал ", че разискването на проблема е закъсняло, тъй като е даден старт на публичната поръчка и тя е оповестена. Според него огромните обекти в града се случват без разбори и изследвания.

Браншовите организации в лицето на архитекти и инженери показват подозрения по отношение на целесъобразността на плана и опциите за техническото му осъществяване. Те считат, че планът има потребност от актуализация - да вземем за пример въпросните планове за пробива не са утвърдени от КАТ поради размера на тунела и локалните платна.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
" Съществуващите разбори на трафика датират от 60-те години и са с отминалост 10 години, а нови въобще не са правени. Пробивът под Водната палата се случва напълно на база думи, без да е аргументиран писмено. Това важи за всички инфраструктурни планове. Решенията по тях се взимат на база остарели разбори ", сподели Георгиев пред " Капитал ".

Райчев твърди, че сега е предоставено изследване на външни специалисти, които ще оценят трафика и ще дадат тези данни на изпълнителя, с цел да му оказват помощ. Но остава неразбираемо за какво всички тези данни не са оценени и самата община не е взела решение въз основа на тях какво желае, с цел да го разпореди след това на строител.

Също по този начин не е ясно по какъв начин строителите са кандидатствали с предложения за план, който в същината си още не е явен.

По думите на Слави Георгиев има и друга значима детайлност - заплахата от заплащане на наказателна клауза по към този момент построеното кръгово кръстовище, тъй като първият ремонт е с европейски средства и по тях има обвързване за 5-годишна резистентност. Според зам.-кмета " поръчката допуска вариативност, чакаме разнообразни разработки. Настоящият план е съветван със експерти в ръководещия орган на Оперативна стратегия " Региони в напредък ". Той надгражда осъществения ремонт и реорганизация на бул. " Марица юг " в сектора източно от кръстовището при Водната палата и по никакъв метод няма да въздейства на устойчивостта ".
Какви са разновидностите Само един от тях включва опазване на актуалното кръгово кръстовище. При него ще се минава в четирите направления, т.е. левите завои ще бъдат позволени от всички страни. Другият е пропускливостта на кръстовището да е без леви завой и по този начин да останат направленията - " напряко и дясно " по " Цар Борис III Обединител ". Третият вид също е без кръгово, само че да бъде позволено да се минава през всички 4 посоки на горното равнище, като кръстовището се контролира със светофари.Изобщо не излиза наяве дали и какво е решението за велоалеите и пешеходния трафик - сега да вземем за пример подобен не е вероятен по протежението на Марица, тъй като кръстовището не го разрешава и хората се вкарват в остарял и занемарен подлез наоколо. В някои от картинките, забележими в предлагането на проектантите, това не е поправено и подобен преход остава неосъществим. Общината съобщи за " Капитал ", че " възложителят в лицето на община Пловдив ще изисква от изпълнителя да планува построяването на пешеходни връзки във всички вероятни направления въз основата на идейната разработка, която бъде показана ". За какво е заемът от 30 млн. Заемът е за " Подобряване и рационализация на градската среда в Пловдив ". Договорът за финансиране е от 21 септември.2021 година и по него има утвърдено финансиране за 30 милиона лв.. Дейностите по плана са ориентирани към реорганизация, естетизация и рационализация на градските пространства и обезпечаване на налична среда и по-добра съгласуваност на кварталите и градските региони. Предвидени са четири основни обекта в град Пловдив: Обект 1: " Подлез сред ул. " Царевец " и ул. " Модър " и информационно решение за ул. " Царевец " и ул. " Модър " / в сектора от бул. " Коматевско шосе " до бул. " Хаджи Димитър " / - в развой на осъществяване Обект 2: " Реконструкция на кръстовище на бул. " Цар Борис ІІІ Обединител " и бул. " Марица - юг " (Пробив Водна палата) Обект 3: " Реконструкция на ул. " Царевец " в сектора от бул. " Хаджи Димитър " до бул. " Свобода " - стадий I Обект 4: " Реконструкция на бул. " Хаджи Димитър " в сектора от оборудване " Коматевски пътен възел " до ул. " Царевец ". Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Градове
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР