Един от най-скъпите пътни проекти през последните години - този

...
Един от най-скъпите пътни проекти през последните години - този
Коментари Харесай

Търгът за скъпия обохд на Пазарджик привлече шест кандидата

Един от най-скъпите пътни планове през последните години - този за западния обход на Пазарджик, притегли единствено шест претендента. Всички те са български, макар че търгът е за близо 81 млн. лева (67.35 млн. лева без ДДС) и би следвало да съставлява интерес и за задгранични компании, само че такива в България през последните години изобщо не се явяват.

Отсечката, която би трябвало да изнесе тежкотоварния трафик от града, е дълга едвам 5.9 км, което прави прогнозната цена извънредно висока - 13.7 млн. лева на километър. Финансирането на плана е от държавния бюджет, като планувано пътят да бъде с две платна по две ленти за придвижване в посока и тротоари, както и местни платна. Ще има две нови уреди, както и ще се извърши реорганизация на два моста.

Това в действителност е втори опит за изграждане на пазарджишкото околовръстно. Първият беше през 2014 година, когато Агенция пътна инфраструктура отново разгласи търг за съвсем същото трасе, само че малко по-дълго - към 9 км, при цена 13 млн. лева без Данък добавена стойност или под 1.5 млн. лева на километър. До градеж обаче не се стигна поради неналичието на средства. Сега ще се платят девет пъти повече пари.
Кой взе участие
Самостоятелно в конкуренцията са се явили " ГБС - Инфраструктурно строителство " и " Трейс Груп Холд ". Останалите предложения са на обединявания. В " Пазарджик 2021 " ДЗЗД да вземем за пример влизат " ПСТ Груп ",, " ПСТ Видин " и " Новако Строй ".

Друго обединяване е " Геопът Пазарджик " с участници " Геострой ", също адресат на пари от " Автомагистрали ", " Пътстрой-92 " и " Пътпроект ". Строителните компании в обединяването са част от групата " Геотехмин " на Цоло Вутов и завоюваха публичната поръчка за 20 км от пътя Ботевград - Мездра с цена от близо 160 млн. лева

ДЗЗД " Паристера " пък е формирано от " ИСА 2000 ", която през предходната година ремонтира пътя сред Пловдив и Асеновград, " Автомагистрали - Черно море " и " Трафик Холдинг ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР