Един от най-разпространените храсти в нашата страна е дрянът. Отглежда

...
Един от най-разпространените храсти в нашата страна е дрянът. Отглежда
Коментари Харесай

Дренките - есенна аптека от природата

Един от най-разпространените шубраци в нашата страна е дрянът. Отглежда се като декоративно растение и пораства по места с надморска височина до 1300 м. Дренката е плодът на храстовидното дърво. Тя е с червен цвят, продълговата и с вретеновидна костилка. Месеците, през които дренките зреят, са от август до октомври. Узрелите дренки са с прелестен сладко-кисел и с леко тръпчиви нотки усет.

Кога дренките са подготвени за бране

За лекуване се употребяват зрелите плодове на растението, а от време на време младите клончета и корите. Готови за бране са плодовете, които придобият червен цвят. Събират се, без да се изчаква да омекват. Трябва да се откъсват дружно с дръжчиците, когато времето е изсъхнало, тъй като като са навлажнени плодовете, елементарно се повреждат.

Съхранение и сушене на дренки

Дренките могат да се съхраняват не повече от 10 дни, набрани при елементарни условия. Не бива да се мият, защото бързо плесенясват при предпазване. В откъснатите дренки протичат биохимични процеси и заради това плодовете потъмняват, омекват и стават по-сладки и доста вкусни, а тръпчивият им усет съвсем изчезва. Тогава точно са най-приятни за прясна консумация. Когато решим да сушим дренки, би трябвало да са добре узрели и твърди. Сушим в сухи и проветриви пространства, разстлани, без да се допират. От 1 кг пресни плодове се получават почти 100-150 г сухи.

Ползи от дренки

 Сок от дренки

В плода се съдържа огромно количество витамин С, фруктоза, глюкоза, пектини, витамин Р, танини, калий, фосфор, магнезий, желязо. Полезни са при анемия, при сърдечносъдови болести, бъбречни проблеми и чернодробни заболявания. Помагат при болести, протичащи със задържане на течности в организма.

Дренките оказват и удобно въздействие върху алкално-киселото равновесие на организма. Полезни са и при подагра, стомашно-чревни кръвоизливи и обменни нарушавания. Използват се пресни или сушени плодове при стомашно-чревни разстройства за стягане и като помощно средство при гастрити, колити и диарии с кървене.

При дефицит на витамин С са потребни за консумация както свежите дренки, по този начин и сушените. Имайте поради, че при изсушаване алените плодчета изгубват съвсем изцяло витамин С, само че резервират положителните си вкусови качества и могат да се употребяват при приготвянето на чай. Подходящи са и за винена напитка. Приготвено вино от дренки е богато на витамин също толкоз, колкото и шипковото вино.

Народна медицина с дренки

При нараснала температура доста освежаващо работят соковете и сиропите от плодовете. Отвара от сушени дренки при диарии се подготвя, като две супени лъжици сушени дренки се накисват в 250 мл студена вода и престояват цяла вечер на хладно. На другия ден извлекът се изпива на 1-2 пъти.

За гаргара при кървящи венци се прави отвара, като две супени лъжици сухи дренки се заливат с 250 мл вряща вода. С охладената течност се вършат гаргари или може да се изпие на 1-2 пъти денем като чай.

Мармалад от дренки

 Дренки

Престояли 2-3 дни дренки, с цел да омекнат, се почистват от дръжките, слагат се в съд с малко вода и се варят. После се намачкват и пасират през решето, с цел да се отделят кожиците и костилките. Към получената каша се прибавя захар /на 1 кг каша се поставя 1/2 кг захар/ и се изсипва в тава. Вари се на сдържан огън с непрестанно безредие, до момента в който след лопатката стартира да остава трайна диря. Мармаладът се насипва в горещи бурканчета и се затваря с капачки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР