Един от най-интересните скални феномени у нас, „Чудните скали“ до

...
Един от най-интересните скални феномени у нас, „Чудните скали“ до
Коментари Харесай

Вандали посягат на Чудните скали край Варна

Един от най-интересните скални явления у нас, „ Чудните скали “ до язовир Цонево край варненското село Аспарухово се разрушава, сигнализират група възпитаници от от Хуманитарната гимназия във Варна - участници в план, отдаден на локалния фолклор.

Вандалските прояви са къртене и драскане на всевъзможни нелепости и графити със спрей, както и нападения на селскостопанските животни в региона, които компрометират екзотичните скали. Децата потърсиха публичност, с цел да накарат институциите да се задействат в опазването на „ Чудните скали”.

„ Не сме открили причинителите, само че сме уведомили способените органи да наложат административни санкции по екологичното законодателство. Предвидените наказания са от 500 до 10 000 лева, а притежателят на парцела ще почисти появили се върху скалите рисунки “, разясниха случая пред Нова тв специалисти от РИОСВ- Варна.

Учениците пък обясниха, че не са виждали причинителите, само че са подготвени да създадат всичко допустимо, с цел да спрат в бъдеще такива вандалски похищения по скалните формирания. „ Този проблем е настоящ отпреди 2-3 години, а „ Чудните скали “ е признакът на село Аспарухово и на това място правим плана за научно-фолклорна експедиция. Обичаме го! “, споделят още учениците.

„ Започнали сме построяването на видеонаблюдение на основния път през „ Чудните скали “, затваряне с бариери от двете му страни и ще спомагаме, с каквото можем “, сподели още кметът на село Аспарухово, Мария Георгиева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР