Един от най-активните вулкани в Централна Америка изригна отново, изхвърлената

...
Един от най-активните вулкани в Централна Америка изригна отново, изхвърлената
Коментари Харесай

Мощен вулкан изригна в Гватемала, затворена е магистрала

Един от най-активните вулкани в Централна Америка изригна още веднъж, изхвърлената лава и пепел принуди управляващите в Гватемала да затворят основен път.
Вулканът Фуего (на испански огън) се засилва през нощта от събота против неделя, с разтопени камъни и скални парчета, стичащи по скатовете му, и пепел, изригваща на два километра височина в небето. Пътят, който потегля от централна Гватемала на юг, е затворен като защитна мярка, сподели Карлос Акино, представител на пътната полиция.
Прочетете още
 

Вулканът е на към 16 километра от Антигуа, живописната някогашна столица на страната и най-голямата туристическа атракция. Властите следят вулкана и до момента никой не е евакуиран, сподели Родолфо Гарсия, представител на гражданската отбрана.

 

Вятърът може да избута стълба пепел към едноименната столица Гватемала, който е на 35 километра, сподели той.

 

През 2018 година вулканът Фуего изпрати реки от лава, излели се по скатовете му. Опустошено бе село Сан Мигел Лос Лотес, починаха 215 души и още толкоз безследно изчезнаха. Гватемала може да се похвали с два други дейни вулкана - Сантиагуито в западната част на страната и Пакая на юг. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР