Един от множеството съмнителни законопроекти, въведени в последно време из

...
Един от множеството съмнителни законопроекти, въведени в последно време из
Коментари Харесай

Нов законопроект в САЩ ще попречи на училищата да преподават „научни теории“

Един от множеството съмнителни законопроекти, въведени напоследък из американските щати – нов законодателен акт в Монтана – желае да забрани в учебните заведения да се преподават научни теории. Според републиканеца спонсор на законопроекта, това е ход, който цели да предотврати децата да учат неща, които „ не са правилни “…

Разбира се, това основава въпроса по какъв начин тъкмо ще се дефинира какво е научна „ доктрина “ и какво е теоретичен „ факт “, на който законопроектът се пробва да отговори, като споделя, че факт е, когато резултатите могат да бъдат редовно предсказвани посредством проби.

„ Като се има поради, че задачата на K-12 образованието [от детската градина (Kindergarten) до 12 клас] е да учи децата на обстоятелствата за нашия свят, с цел да ги приготви по-добре за тяхното бъдеще и по-нататъшно обучение в определената от тях област, те би трябвало да знаят разликата сред научни обстоятелства и научна доктрина “, написа в предлагането, наречено Сенатски законопроект № 235.

„ Един теоретичен факт е наблюдаем и повторим и в случай че не дава отговор на тези критерии, това е доктрина, която се дефинира като нечиста сделка и е работа на професионалната науката да изследва, дебатира и тества, с цел да доближи в последна сметка до умозаключение дали е реалност или небивалица. “

С приемането на законопроекта Монтана ще спре всевъзможни научни хрумвания, които не са открити като „ обстоятелства “ – което би забранило преподаването на еволюцията, гравитацията и други съществени хрумвания, които образуват основата на научното знание през днешния ден. В резултат на това законопроектът към този момент среща забележителна опозиция от над 20 души.

Той също е подложен на инспекция за евентуално несъгласие с това до каква степен Съветът по публично обучение може да управлява какво се преподава в учебните заведения. Все още нищо не е признато, или отхвърлено.

 Charles Darwin 1816

Чарлз Дарвин, на 7 годинки, със саксия с цветя

И по този начин, по кое време една научна доктрина става факт? Границата остава много размита и мнозина в действителност не са сигурни каква е въобще разликата. Както Рейчъл Анкени, професор по философия на науката в Университета на Аделаида, споделя: „ Научните обстоятелства имат доказателства, които вървят дружно с тях. За да бъде нещо теоретичен факт, нормално те би трябвало да са изобретение, което е резултат от деликатното създаване на емпирични доказателства. В разнообразни области методите ще бъдат разнообразни, само че процесът постоянно ще включва наблюдения, тестване и премерване посредством опити. “

Дори като научни обстоятелства, тези хрумвания подлежат на смяна и това се е случвало през цялата история. Ако назовем една концепция „ доктрина “, а не „ факт “, това не понижава легитимността й – и въпреки че научните обстоятелства съвсем несъмнено са правилни за актуалното ни схващане за Вселената, това не ги прави ваксинирани против промени.

Ако законопроектът би трябвало да раздели уроците на обстоятелствата и теорията, той ще би трябвало да откри някакъв метод да дефинира ясно разликата – това, че е „ повтаряемо “, не дава отговор на критериите.

Такъв закон може също по този начин да потисне сериозното мислене при децата и метода, по който те разискват разнообразни тематики – в случай че учителите не могат да предложат нови теории по въпроси, които науката не схваща изцяло, по какъв начин биха могли да бъдат в крайник със актуалната просвета? За да стане една доктрина факт, тя първо би трябвало да бъде развивана с години от учените и в случай че подрастващите не могат да бъдат научени на настоящите работещи теории, по какъв начин може науката да продължи да пораства?

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР