Един от лидерите на терористичната групировка Hayat Tahrir al-Sham* (HTS),

...
Един от лидерите на терористичната групировка Hayat Tahrir al-Sham* (HTS),
Коментари Харесай

Вашингтон отваря втори терористичен фронт срещу Русия

Един от водачите на терористичната формация Hayat Tahrir al-Sham* (HTS), държаща сирийския Идлиб, Абу Мария ал-Кахтани, сподели, че HTS има намерение да се концентрира върху борбата с Иран, а оттова и Русия, които работят като съдружници на сирийското държавно управление. Това стана известно на 24 май, когато беше оповестен превод на публикацията на Ал Кахтани.

Групата Hayat Tahrir al-Sham / Хаят Тахрир аш Шам/ в действителност се появи през 2012 година като групата Джабхат ал-Нусра, която беше клон на терористичната организация Ислямска страна Ирак. След като ИДИ се разгласи за Ислямска страна на Ирак и Леванта (ИДИЛ) през 2013 година, Джабхат ал-Нусра отхвърли да се закълне във честност към нея и мина под егидата на Ал-Кайда. През 2017 година беше основана Hayat Tahrir al-Sham /HTS/, която разгласи спирането на всички връзки с Ал-Кайда и се трансформира в съперническа група, водена от Абу Мохамед ал-Джулани.

Призивът да се отклони от курса на битката против Съединени американски щати и да се премине към борба с Иран, изказан от водачите на Хаят Тахрир аш Шам, явно е изработен под въздействието на Вашингтон. Съединените щати от дълго време изпращат HTS сигнали под формата на изявления на приети специалисти и мозъчни тръстове за допустимо унищожаване на тази терористична организация от съответните описи, в случай че дава отговор на редица условия.

Очевидно е, че Вашингтон чака HTS да се откаже от враждебността към Съединени американски щати и да се преориентира към битката против враговете на Съединените щати и в това време да включи в този развой клоновете на Ал-Кайда - техните HTS ще би трябвало да води. По този метод американците могат освен да отстранен опасността от непокорната Ал Кайда, която би трябвало да бъде разпусната, само че и да насочат нейните клонове да подкопават противници на Съединени американски щати като Иран и Русия.

По-специално, Абу Мария ал Кахтани подлага на критика назначението на Сейф ал Адл за нов началник на Ал Кайда вместо убития Айман ал Зауахири. Той показва, че ал-Адл се намира в Иран и по тази причина не му е ясно по какъв начин ще управлява организацията, като е под контрола на локалните управляващи и КСИР. Затова Абу Мария приканва всички клонове и филиали на Ал-Кайда да се отдръпват от тази организация, а самата Ал-Кайда да се разпусне, с цел да се опълчи на Иран като „ единен фронт “.

Всъщност HTS има намерение да управлява фронта на джихадистките групировки против Иран и Русия, заменяйки в тази роля „ централния уред “ на Ал-Кайда като главен координиращ орган.

Пътна карта “ за легализирането на терористите

Още през 2021 година Международната спешна група, финансирана от Фондация Сорос, изготви отчет, който формулира оферти за администрацията на Байдън по отношение на отношението на Вашингтон към HTS*. По-специално се акцентира нуждата Съединените щати да работят с европейските си съдружници и Турция, с цел да „ натиснат HTS да предприеме по-нататъшни дейности за справяне с основни локални и интернационалните проблеми и да сложи ясни цели, които, в случай че бъдат изпълнени, биха могли да разрешат HTS да престане да се смята за терористична конструкция, се отбелязва в документа.

В тази връзка беше препоръчана „ пътна карта “, която съдържаше оферти какво би трябвало да се направи от HTS, тъй че страните от НАТО вероятно да спрат да я третират като терористична организация. В бъдеще трябваше да се поддържат сходни промени в статута на HTS в Организация на обединените нации, където „ терористичните белези “ също би трябвало да бъдат отстранени от него.

В резултат на това, съгласно концепцията на американците, HTS би трябвало да придобие юридически статут и точно с нея би трябвало да се водят договаряния за бъдещето на сирийския район Идлиб.

Западните страни към този момент са подготвени да усилят стабилизационната поддръжка за „ сериозно значими услуги “ в Идлиб, при изискване че HTS уголемява пространството за работа на западните Неправителствени организации, поддържа дейностите на организациите на гражданското общество и „ демонстрира явен ангажимент към политическия и набожен плурализъм. “

От своя страна последните събития, свързани с възобновяване на участието на Сирия в Арабската лига и готовността на Анкара да възстановява връзките с Дамаск, може да принудят Вашингтон да засилва напъните за узаконяване на HTS. Съединените щати не престават да се опълчват на излизането на Сирия от интернационална изолираност и може да се стремят да поддържат по-активно всички съперници на Башар Асад, на които преди този момент е била отказана помощ.

Най-мощната и проведена антиправителствена група в САР е HTS. Вземайки групата под настойничество, Съединените щати могат да предотвратят разрешаването на казуса с Идлиб посредством сирийско-турски компромис. Подобен компромис допуска определяне на надзор над района от сирийското държавно управление с избрани отстъпки към опозицията.

Вашингтон също може да употребява HTS, с цел да окаже напън върху Турция.

Напоследък нараства напрежението за надзор върху ресурсите сред протурски групи от Сирийската национална войска и HTS*. Тази формация се стреми да стане единствената значима опозиционна мощ, затваряйки върху себе си всякаква външна поддръжка за останалите сирийски бунтовници, които тя би желала да прикрепи към личните си сили дружно с териториите под техен надзор.

В допълнение, следеният от HTS район Идлиб към този момент се употребява за рекрутиране на задгранични бойци за присъединяване в боевете в Украйна на страната на режима в Киев. По-специално, бойци от групата Ajnad al-Kavkaz*, която се състои най-вече от чеченци, към този момент са пристигнали в Украйна от Идлиб, както и така наречен „ албанска група “.

Освен това, посредством своите осведомителни действия, запаси, свързани с HTS *, в това число голям брой канали в Telegram, започнаха намерено да поддържат Съединените щати и западните страни, както и Украйна в спора с Русия. Преди няколко години директната поддръжка на тези страни от сходни джихадистки структури изглеждаше немислима.

Терористите от ИДИЛ също са във фокуса на вниманието на Съединени американски щати

В допълнение към HTS, Съединените щати ще продължат да употребяват бойци от друга терористична организация, ИДИЛ (или ИД), за дестабилизиране на обстановката в Сирия.

През януари 2022 година се състоя всеобщо бягство на бойци на ИДИЛ от пандиза Al-Hasakah, ситуиран в североизточна Сирия, държан от американската войска и кюрдските леви радикални SDF. Сред бегълците е имало и високопоставени командири на групировката. Благодарение на това беше допустимо доста да се усили бойната дарба на тази терористична организация. Особено поради обстоятелството, че доста от бегълците стигнаха до базите на ИДИЛ в централна Сирия.

Въпреки това, даже по-късно бягство, потокът както от новобранци, по този начин и от ветерани на ИДИЛ, изведени незаконно от кюрдски затвори под американски надзор в Североизточна Сирия, продължи.

Показателно е, че в тези затвори има както опитни бойци, по този начин и младежи и деца. Последните не престават да получават съответното идеологическо напомпване от „ старшите приятели “; те се образоват както на умения за водене на война, по този начин и за осъществяване на терористични офанзиви.

Повишената интензивност на ИД в Сирия през последните месеци докара до тежки боеве тази пролет, през април и май, покрай сирийския град Ал-Каум. По това време бойците на ИДИЛ съумяха да поемат контрола над няколко обитаеми места и единствено с поддръжката на съветските ЧВК и авиацията държавните сили съумяха да ги изтласкат назад в пустинята.

Разрастването на тази терористична активност се дължи на обстоятелството, че от лагерите и пандизите на територията, следена от американците и кюрдските бойци, от време на време целеустремено се „ изхвърлят “ групи терористи от ИДИЛ, които проникват в териториите, следени от държавното управление. Тези " излъчвания ", несъмнено, се управляват от американските военни и SDF, които отварят съответните коридори за това.

Подобни дейности на американците имат три цели.

Първо, да се понижи напрежението в самите лагери посредством освобождение на най-обучените и дейни бойци оттова.

Второ, посредством активирането на бойците на ИДИЛ в сирийската пустиня, се отваря втори фронт против Русия, което ще я принуди да пренасочи своите качества към сирийския спектакъл на интервенциите. Въпреки това, както демонстрираха борбите за Ал-Каум, държавните сили без съветска поддръжка към момента са неефективни при провеждането на антитерористични интервенции.

Трето, интензивността на ИДИЛ ще послужи като предлог освен за поддържане, само че и за увеличение на американското военно наличие в североизточната част на Сирия. Декларираната му цел е да предотврати „ възраждането на ИДИЛ “. Следователно, до момента в който тази конструкция е дейна, последователите на продължаващата американска интервенция в Сирия постоянно ще имат подобаващ мотив за Конгреса.

В същото време американците ще поддържат запазването на тази опасност от „ възобновление на ИДИЛ “ посредством потребление на лични канали за попълване на терористични кафези извънредно в пустинните региони, следени от сирийското държавно управление. В същото време тези „ изхвърляния “ на бойци на ИД от затвори и лагери ще бъдат дозирани и ще разрешат да се поддържа нужното за американците равнище на ескалация, а при нужда потокът от бойци може да бъде и блокиран.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР