Един от културните символи на България, Боянската църква, запазила безценни

...
Един от културните символи на България, Боянската църква, запазила безценни
Коментари Харесай

Египетският копт от Боянската църква: Мина Мегала е уредник на средновековния храм край София

Един от културните знаци на България, Боянската черква, запазила скъпи фрески от средновековието, е измежду най-забележителните международни исторически и археологически благосъстояния. На Възкресение, една невероятна история от Боянската черква, през погледа на  египетски копт, православен християнин.

Мина Мегала е организатор на Боянската черква. Той е археолог и е женен за българка. Те са у нас от 13 години. Мина е родом от Луксор. Сега е докторант по археология в Нов български университет.

Той описа за своята вяра и особеностите на египетското християнство. Там коптите не носят кръст, само че на една годинка той се татуира на ръката им. А една от главните разлики е в православното християнство и египетското е, че ние одобряваме, че Христос има двойнствена природа – на човек и Бог. Докато в Египет коптите одобряват, че той е единствено Бог.

 bTV Репортерите: Историята зад стените bTV Репортерите 9 мин. bTV Репортерите: Историята зад стените  След репортаж на bTV: Как и за какво един човек реши да помогне на Боянската черква? bTV Репортерите 2 мин. След репортаж на bTV: Как и за какво един човек реши да помогне на Боянската черква?  Трева поникна върху покрива на Боянската черква България 2 мин. Трева поникна върху покрива на Боянската черква  Юбилей: Боянската черква навършва 760 години от обновяването си Тази сутрин 2 мин. Юбилей: Боянската черква навършва 760 години от обновяването си  bTV Репортерите: Историята зад стените bTV Репортерите 9 мин. bTV Репортерите: Историята зад стените  След репортаж на bTV: Как и за какво един човек реши да помогне на Боянската черква? bTV Репортерите 2 мин. След репортаж на bTV: Как и за какво един човек реши да помогне на Боянската черква?  Трева поникна върху покрива на Боянската черква България 2 мин. Трева поникна върху покрива на Боянската черква  Юбилей: Боянската черква навършва 760 години от обновяването си Тази сутрин 2 мин. Юбилей: Боянската черква навършва 760 години от обновяването си

Мина развежда екипа на bTV из Боянската черква, като ни потапя в едно от дълго време отминало време. Коптът обрисува с необикновено удивление едни от най-красивите и редки фрески от 11., 12. и 13. век.

„ Този храм е доста прочут. Аз знаех за него още преди да дойда в България. Тя под отбраната на ЮНЕСКО. Едно от най-интересните неща е стенна живопис на св. Никола, изобразен като човек. Един от най-старите в Европа. Има и свидетелсва  от Саудитска Арабия с изображение на арабин вътре – свети Аритис “, споделя Мина.

Снимка: bTV

В храма има 240 изображения. Църквата е един от културните знаци на България и е включена през 1979 г. като културен монумент в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО под № 42. Филиал е на Националния исторически музей от 2003 година

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР