Един от ключовите приоритети, залегнали в бюджета на Агенция Пътна

...
Един от ключовите приоритети, залегнали в бюджета на Агенция Пътна
Коментари Харесай

Нова магистрала чука на вратата, ето къде пътищата се превърщат в скоростни

„ Един от основните цели, залегнали в бюджета на Агенция „ Пътна инфраструктура “ за идната година, е възлагането на идейни планове с цялостни геоложки изследвания и изработването на Подробни устройствени проекти за 20 извънредно значими първокласни пътни сектора, които да доближат габарит на скоростни пътища “.

Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков. Той взе участие в деветата годишна конференция на тематика „ Безопасна инфраструктура “, проведена от Българската браншова асоциация „ Пътна сигурност “, оповестиха от Министерството.

Участъци

Сред трасетата, които ще бъдат разширени, са по направлението Русе – Разград – Шумен, Силистра – Шумен, Шумен – Ямбол, Ямбол – Лесово, Бургас – Малко Търново, Свищов – Русе, Враца – Оряхово и други

„ Това са сектори от републиканската пътна мрежа, които са залегнали в националната ни идея за пространствено развиване и които следва да бъдат моторът на районното развиване “, акцентира министърът и добави, че задачата е да се основат условия за възстановяване на пътната сигурност, за понижаване на пътния травматизъм и за възстановяване на виталния стандарт и метода на живот на българските жители.

„ За да има едно положително на следващия ден, би трябвало да стартираме от през днешния ден, а през днешния ден е функционалност на това, което сме правили през вчерашния ден “, съобщи още районният министър и още един път акцентира, че е значимо да се възнамерява дълготрайно, тъй като до момента страната е възнамерявала огромните цели, само че са пропуснати дребните.

Пред участниците във форума министърът посочи значимостта на развиване на транспортните оси в посока север-юг, само че и беше безапелационен за неотложността на създаване на още четири, в посока запад – изток.

В този подтекст още тази година АПИ ще разпореди идейно планиране на по една спомагателна лента на автомагистрала „ Тракия “ най-малко в сектора сред София и Пловдив, заяви министърът.

Амбиция

Амбицията на актуалното управление на министерството е този или идващия месец да бъде препоръчан и механизъм, който да разреши строителството на автомагистрала „ Хемус “ да продължи.

Екипът на министерството и на АПИ е в подготвеност да стартира строителството и на последния стадий от автомагистрала „ Струма “, съобщи още Цеков. Той посочи, че това може да стане незабавно откакто получи утвърждението на Европейската комисия.

На конференцията районният министър заяви още, че и за скоростния път Видин-Ботевград към този момент са преодолени териториално-устройствените и инженерно-техническите въпроси и до края на 2025 година пътят би трябвало да бъде приключен.

За страдание обаче работата по трасето Монтана – Мездра ще би трябвало да стартира изначало, изясни Цеков.

Скоро би трябвало да стартира и строителството на сектор от автомагистралата Дупница – Гюешево, стана известно от думите на министъра, откакто тази година към този момент има подписан контракт за направа на Подробен организационен проект и механически план.

Поръчка

В края на есента се чака АПИ да разгласи социална поръчка за сектора от Бяла до Велико Търново – част от автомагистралата Русе – Маказа, остава трасето Велико Търново – Маказа, до гръцката граница и връзките с автомагистралите „ Тракия “ и „ Марица “.

Магистрала „ Черно море “ сега е във фаза екологична процедура и се чака проектирането и строителството да стартира в границите на идната или началото на по-следващата година, изясни още Цеков.

Националната идея за пространствено развиване на България до 2025 година е средносрочен стратегически документ, който дава насоките за устройство, ръководство и запазване на националната територия и акватория и основава предпоставки за пространствено насочване и съгласуване на секторните политики. Документът предлага създаване на тези значими сектори от националната пътна мрежа, които ще обезпечат положителната съгласуваност с Европа, с центровете на познание, обучение и нововъведения.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР