Един от емблематичните английски футболни клубове – любимият на милиони

...
Един от емблематичните английски футболни клубове – любимият на милиони
Коментари Харесай

Защо финалът в Киев може да постави нова ера в историята на Ливърпул?

Един от емблематичните британски футболни клубове – обичаният на милиони почитатели по света Ливърпул, към този момент може да се похвали с биографична книга и на български език.

Историята на "червените " от Мърсисайд е проследена от спортните публицисти и анализатори от Острова Джонатан Уилсън и Скот Мъри в 10 основни дуела от формалното учредяване на клуба през 1892 година до именития край на Шампионската лига против Милан на стадион „ Ататюрк” в Истанбул през далечната 2005-та.

Да, всички помним тази инфарктна майска вечер преди цели 13 години, когато тимът на Рафаел Бенитес изглеждаше жертван след 3 гола във вратата си на полувремето. Паоло Малдини съумя да изненада Йежи Дудек още в първата минута, а Ернан Креспо бе прецизен за Милан в 39-тата и в 44-тата. Сякаш никой не вярваше, че Ливърпул ще стигнат до тъждество, камо ли до поврат. Никой, с изключение на правилните им почитатели. Но успеха с 6:5 след дузпи затвори устата на всички, които се съмняваха и потвърди, че Ливърпул в действителност е популярен клуб.

В предговора на „ Ливърпул. Историята на един популярен футболен клуб в 10 мача” Джонатан Уилсън написа: „ Всеки мач е част от серия, било то добра или неприятна, и постоянно е повлиян от екипа или от наложената идеология. Обстоятелствата също играят своята роля, било от чисто спортна позиция или в по-широк проект. Десетте мача, които обсъждаме тук, не са наложително най-хубавите с присъединяване на Ливърпул, не са и най-важните, в случай че ги преглеждаме като стадий в другите шампионати, само че са подбрани, защото демонстрират общи трендове в историята на клуба или тъй като са се оказали преломни за развиването на Ливърпул – означават края на една ера и началото на друга.”

източник: ciela.bg

Големият въпрос, който стои пред Ливърпул през днешния ден, е дали към този момент мърсисайдци са поели в друга посока или идният край против Реал Мадрид ще сложи новото начало. Още с идването си на Анфийлд през 2015 година Юрген Клоп внесе редица промени и съумя да стимулира играчите, давайки на тима и на почитателите действителни очаквания в битката за купата в Англия. Четири сезона по-късно Ливърпул към момента не е първенец вкъщи, само че е все по-близо до заветното първо място. Това, несъмнено, в немалка степен се дължи и на слабата форма на конкуренцията в лицето на лондонските Арсенал и Челси, които даже приключиха сегашния сезон зад алените. Отборът на Клоп се подсигури с четвъртото място в шампионата, изпращащо го непосредствено в плейофите на Шампионска лига, а Мохамед Салах справедливо бе отличен с наградата за голмайстор на Висшата лига преди дни.

Въпреки това в Испания всичко е видимо умерено преди финала на най-престижния европейски клубен шампионат. В щаба на Белия балет са твърдо уверени, че ще завоюват дуела с Ливърпул. Реал Мадрид несъмнено са тимът с по-класни играчи както на терена, по този начин и на скамейката, както и с повече (успешен) опит на финали в Шампионска лига. Но задоволително ли е това и дали прекомерната убеденост няма да им изиграе неприятна смешка? Всеки, който следи от близко английския футбол, знае какъв брой непредвидими са множеството тимове на Острова. Висшата лига на Англия сервира изненади съвсем всяка седмица и надалеч не е изключено тимове от дъното на таблицата да вземат точки от водачите в шампионата. От години сходни развои не просто не са сензация, а са процедура в шампионата – сурова страна, недопечен футбол.

Представянето на британските тимове вкъщи и в Европа обаче е много друго, а купата на Шампионската лига не е от първостепенно значение на Острова. За Ливърпул обаче този шампионат е специфичен. Макар през днешния ден да не срещаме имената на митове като Стивън Джерард, Йон Арне Риисе и Хари Кюъл в състава на Ливърпул, Мо Салах, Роберто Фирмино и Садио Мане красноречиво демонстрираха за какво редица тимове освен в Англия, само че и в Европа им дължат уважението си. Ще го оправдаят ли и в Киев? Кой ще надделее в сблъска сред третия в Испания и четвъртия в Англия? Ще успее ли Реал Мадрид да завоюва финала на ШЛ за рекордния трети следващ път, или Ливърпул ще вдигне купата за първи път от 13 години насам?

Отговорът ще стане явен тази събота от 21:45 ч.

*снимката е оповестена в книгата „ Ливърпул. Историята на един популярен футболен клуб в 10 мача”
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР