Един от доайените на българската театрална режисура и преподавател на

...
Един от доайените на българската театрална режисура и преподавател на
Коментари Харесай

Касиел Ноа Ашер се сбогува по изключително трогателен начин с баща си – режисьорът Красимир Спасов

Един от доайените на българската театрална постановка и учител на няколко генерации режисьори в НАТФИЗ – проф. Красимир Спасов умря на 82 години след тежко боледуване. „ Моят татко си отиде бързо и леко, с мигновена диагноза без късмет “, показа неговата щерка – актрисата и режисьорка Касиел Ноа Ашер, родена като Десислава Спасова.

 

Най-вероятно известният театрал си е отишъл от бързотечен рак, само че фамилията му не желае да разяснява обществено диагнозата му. „ Отиде си като боец. Или Генерал “, написа още щерка му в прочувствен пост във Facebook.

 

Театърът осиротя, тъй като Красимир Спасов бе персона със незабравим принос освен за българския спектакъл, само че и за развиването на българската просвета. Почти няма спектакъл, в който режисьорът да не е поставял. От 1985 година името му е трайно обвързвано с спектакъл „ Българска войска “. Постановките му „ Много звук за нищо “, и  “Колко е значимо да бъдеш сериозен “ не престават да събират многочислени фенове към този момент над 25 години.

„ Други негови представления са „ Вкус на мед " от Шийла Дилейни, „ Тартюф “ от Молиер, „ В полите на Витоша “ от Яворов, „ Албена " от Йовков.

 

„ Спектакълът му „ Любов, обич, обич " от Майк Бартлет се игра на сцената на Военния спектакъл в деня на кончината на режисьора – случайност, защото постановката в програмата е програмирана от дълго време в афиша на театъра. Последният си театър Красимир Спасов също сложи в „ Армията “ – „ Мизантроп “ от Молиер. Няма обаче спектакъл в България, в който Красимир Спасов да не е работил. През годините той е осъществил над 100 постановки на пиеси от български, съветски, западноевропейски и американски създатели.

Неговият гений се разгръща и в киното. Първият му филм „ Забравете този случай “ получава

премията на кинокритиката и премия за най-успешен дебют в киното на Националния кинофестивал през 1984 година Вторият е „ Господи къде си? “. Освен българската сцена Спасов покорява и интернационалната – слага спектакли в Русия, Съединени американски щати, Македония, Германия, Украйна, Латвия, Куба.

 

В продължение на години Красимир Спасов е и един от най-обичаните преподаватели в НАТФИЗ.

 

Той е преподавател в академията, в театъра и в живота. Кариерата му на учител започва през 1977 година и повече от 40 години той взе участие във образуването на фамозни имена в областта на театралната постановка и актьорската специалност. Негови възпитаници са Пламен Марков, Недялко Делчев, Стоян Радев, Деян Пройковски, Лилия Абаджиева, Боил Банов, Крис Шарков и доста други. Дълги години е началник на магистърската стратегия по „ Режисура за трагичен спектакъл “. Ръководил е и клас по Актьорство за трагичен спектакъл. През 2012 година получава премия на Съюза на артистите в България „ Икар “ за изцяло творчество, а през 2021 година трупата на Военния спектакъл му присъжда „ Аскеер “ за повсеместен принос в театралното изкуство. Носител е и на многочислени интернационалните награди.

 

„ От него научих всички секрети на театралната галактика. От уроците му осъзнах смисъла на нашата специалност, че всяка подготовка би трябвало да носи наслада – Репетиция, обич моя, е съвършената философия и метод на работа и живот в театъра “, показа македонският режисьор Деян Пройковски, който слага и в България.

 

По думите на Касиел Ноа Ашер учениците на татко й и актьорите са го обичали с възхита като Краля Слънце по Молиеровски. „ Беше занаятчия на разбора, на възприятията, на реденето на пъзела, наименуван Герой. Беше идеалист, който вълшебстваше с душите на Публиката... Беше рисков, прецизен, мощен, вълнуващ, неотстъпчив и безсилен... Знаеше доста, само че не спираше да учи до последния си момент. Уважаваше и се прекланяше както пред звездата актьор, по този начин и пред портиера на входа.

Те бяха неговите хора. Неговият живот. А аз пък като негова щерка се омайвах от спектаклите му – изключително от тези, в които дръзваше да показа без задръжки и част от обезпокоително – сърцебийната си комплицирана природа…

 

Баща ми ме научи на Характер. О боже, какъв брой е необходим той в нашата специалност. Научи ме на „ топки “. Научи ме на смелост и усет. Научи ме на честност. Научи ме да чета деликатно, да тършувам и диря невидимото сред редовете. Научи ме да бъда лице от незнаен създател, белязано със пристрастеността да се занимава с изкуство. В моменти на деликатност го назовах Красьюнки – Пилюнки... В последните си години ме гледаше с очи на синя дребна птица... “, прочувствена е актрисата.

 

„ На прощаване ми сподели: „ Животът продължава.. ”. Той беше благополучен. Живя до край с любов, религия и доверие в емочовеците. Така че, скъпи мой Татко... Аривидерчи... Смъртта е положение. И дано Шоуто да продължи “, прочувствено се елементарни с него щерка му.

 

Преди два месеца тя загуби и бащата на сина си – известния режисьор Иван Станев, с който към този момент не бяха дружно, само че поддържаха положителни връзки. Преди 4 години Касиел загуби още един безценен човек – артиста Йосиф Шамли, с който също беше доста близка. Съпругата на Красимир Спасов – Рут Рафаилова е унищожена от загубата на мъжа си. 80-годишната актриса към момента играе в театъра, а спектакълът, в който публиката я гледа и в този момент, е „ Каквото, такова “, чийто създател и режисьор е Недялко Йорданов.

Автор: Уикенд

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР