Един от архитектите на мирното споразумение от Разпети петък за

...
Един от архитектите на мирното споразумение от Разпети петък за
Коментари Харесай

Борис Джонсън и Дейвид Фрост бяха обвинени, че излагат на риск мира в Северна Ирландия

Един от архитектите на мирното съглашение от Разпети петък за Северна Ирландия съобщи, че английският министър председател Борис Джонсън и някогашният министър за Брекзит лорд Дейвид Фрост са изложили на риск цялата свършена работа от предходните генерации, като са сложили техните твърди идеологически убеждения над ориста на хората.
Джонатан Пауъл, някогашен шеф на кабинета на Тони Блеър и основен договарящ за Северна Ирландия, е представен от вестник " Гардиън " да споделя, че е угрижен за това, че наподобява, че нито Джонсън, нито Фрост, схващат или ги е грижа за нежния мир в провинцията, реализиран през 1998 година. Той също така слага под въпрос за какво Фрост е направил казуса с Европейския съд " алена линия " в договарянията за Северна Ирландия, откакто институцията не е виновна нито за практическите компликации в търговията, нито за политиката на еднаквост, които бяха изтъкнати в разногласието за комерсиалната граница в Ирландско море. 
Според Пауъл това е " политически вандализъм ". Фрост непрекъснато заплашваше, че ще задейства член 16 от Протокола за Северна Ирландия, което може да докара до отменяне на части от него, преди да подаде оставка. 
Джонатан Пауъл съобщи, че въпреки и да не чака връщане към размириците от предишното в Северна Ирландия, Брекзит към този момент е основал задоволително проблеми. " Заради Брекзит би трябвало да има граница и никой не излезе с по-добра концепция от това тя да бъде в Ирландско море, само че това визира идентичността на юнионистите и би трябвало да се мисли по какъв начин да се усъвършенства ситуацията ", отбелязва Пауъл. 
Той обръща внимание и на смяната на насторенията в Република Ирландия, където от ден на ден се приказва за обединяване със Северна Ирландия и английското държавно управление би трябвало да обърне внимание на страховете на юнионистите за бъдещето на провинцията в Обединеното кралство.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР