Един миниатюрен, но богат европейски регион трескаво се нуждае от

...
Един миниатюрен, но богат европейски регион трескаво се нуждае от
Коментари Харесай

Тук е супер: един богат регион търси чужденци

Един дребен, само че богат европейски район трескаво се нуждае от нови заселници. Хората там са удовлетворени, живеят щастливо и в сигурност, само че са прекомерно малко, с цел да поддържат мощната стопанска система. Добре пристигнали в...

Публикуваха листата на най-щастливите страни, вижте къде е България

Говорите ли белгийски? Не, тъй като подобен език няма. В Белгия се приказват три публични езика: френски, нидерландски и немски. Мнозина знаят, че южната част от страната, Валония, е френскоезична, а във Фландрия на север се приказва фламандски - практически същият език като холандския/нидерландския в прилежащото кралство. По-малко прочут е обаче фактът, че в Белгия съществува още една равнопоставена езикова общественост: немскоезичната. Още през 18-ти век хората, живеещи в източната част на днешна Белгия, приказват немски диалекти. През Първата международна война те се бият на страната на Райха, само че Версайският кротичък контракт приписва тези територии на Белгия. Днес районът публично се споделя „ Немскоезична общественост ” и е прочут със съкращението DG. Много от хората там не харесват името.

Според отчет: Швейцария е най-хубавата страна в света, България е на 63-то място

Не желаят да ги бъркат с " Долче и Габана "

Името не харесва и Оливер Пааш, министър-председателят на Немскоезичната общественост. Според него районът се нуждае от ново име, с цел да подчертае тежестта си, а и факта, че - редом с Фландрия и Валония - е равнопоставена федерална провинция на Белгия. Защото когато чуят „ общественост ”, множеството хора въобще не си показват независима федерална територия със личен парламент и законодателство. „ А и съкращението DG незабавно се свързва с „ Долче и Габана ” да вземем за пример. За имижда на нашия район това въобще не е хубаво ”, прибавя Пааш.
 „ Източна Белгия ” - така желае да се назовава в бъдеще Немскоезичната общественост DG. В съпоставяне с Фландрия и Валония (които сами по себе си не са особено големи), този район е същинско джудже. Но неговите 77 хиляди жители си имат личен парламент, лична администрация, лични детски градини и учебни заведения, където се преподава на немски. Регионът граничи с Германия, с Люксембург, с Холандия и с Валония, а това, естествено, го трансформира в средище на разнообразни въздействия и култури. Източна Белгия се гордее и със мощната си стопанска система, безработицата тук е едвам седем %. Но популацията застарява, младежите са малко, а дефицитът на експерти става все по-осезаем, оплаква се министър председателят Пааш. Надеждата му е, че новото име ще направи района по-атрактивен.

Обявиха София за най-лошия град за живеене в Европейски Съюз

" Прилежни сме като германците, само че живеем като французите "

„ Много ни трябват нови заселници. И по тази причина се опитваме да се представим пред света в най-благоприятна светлина. ” Колкото повече хора схванат, че в Източна Белгия е хубаво, толкоз по-добре, показва Пааш и прибавя: „ Ние сме пресметливи като германците и живеем като французите. За нас с съображение се споделя, че сме доста прилежни и дисциплинирани. В същото време обаче умеем същински да се веселим. ”

Топ 10 на най-посещаваните страни в света (СНИМКИ/ВИДЕО)

Немскоезичните белгийци честват карнавала тъкмо толкоз пъстро и бурно, колкото и германците в прилежащите федерални провинции. Тамошните хора всеобщо гледат футболните мачове от Бундеслигата, само че стане ли дума за национални тимове, постоянно викат за белгийските „ червени дяволи ”. И отдавна са привикнали с чувството, че са едно добре предпазено малцинство в периферията на Белгия. Тази роля даже им харесва. Както споделя Гюнтер Мателе, един от локалните хора: „ Имаме цялостна автономност. Чувстваме се супер, удовлетворени сме и живеем щастливо. Всичко е в действителност съвършено ”.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР