Един милион българи напуснаха България поради лошите жизнени условия и,

...
Един милион българи напуснаха България поради лошите жизнени условия и,
Коментари Харесай

Икономист: У нас капиталът доминира над труда, промяната ще дойде с повече демокрация

" Един милион българи напуснаха България заради неприятните витални условия и, несъмнено, ниското заплащане на труда ", разяснява за " Хоризонт " икономистът проф. Боян Дуранкев. Според него с минимална работна заплата от 235 евро и 20 евроцента страната ни изостава от Румъния, която от 1-ви юли усили минималната заплата на 318 евро.

Дуранкев съобщи, че България остава " в зоната на здрача " и я дефинира като " черната овца " на Европейския съюз, защото ситуацията в страната е неспасяемо. Едва през 2021 година, съгласно прогнозите на държавното управление, минималната работна заплата у нас ще доближи 332 евро, което значи, че чак тогава ще надминем минималната работна заплата в Румъния, само че от тази година.

Новият модел на договаряне на минималната работна заплата сред работодатели и синдикати Дуранкев дефинира като " договаряния на вълците с овцете ". Според него административно решение е належащо, тъй като не може сред овце и вълци да се реализира някакъв баланс.

Професорът по стопанска система акцентира, че коефициентът за неравенството " Джини ", демонстрира, че сега България е водач по неравенството в Европейския съюз:

" Преди три-четири години бяхме трети или четвърти, в този момент сме с най-голямо неравноправие. И погледнете още нещо: междинната работна заплата, в случай че вземем осигурителния приход за предишния месец, сега е 803 лв., до момента в който в това време оптималната работна заплата надвишава на някои и 100 хиляди евро месечно, което значи, че някой се трудят към 400-500 пъти повече в сравнение с от други. Или назад казано, спекулират и имат спекулативно високи приходи. "

" Вълците са сити. Агнетата са цели, само че напущат България ", заключи проф. Дуранкев и заключи, че в България капиталът господства много мощно над труда и опциите за смяна на статуквото са свързани с повече демонстрации и повече народна власт и по-социална политика, която е насочена към европейските стандарти, а не към стандартите на Третия свят.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР