Един милиард лева са предвидени в Плана за възстановяване и

...
Един милиард лева са предвидени в Плана за възстановяване и
Коментари Харесай

1 млрд. лева от Плана за възстановяване - за нови влакове, включително двуетажни

Един милиард лв. са планувани в Плана за възобновяване и резистентност за покупката на нови влакове, в това число и двуетажни. Това съобщи във Велико Търново заместник-министърът на превоза Илия Илиев.

В края на март се чака Европейската комисия да утвърди българското предложение по Плана за възобновяване и резистентност, където е планувана покупката на нови високоскоростни влакове. За първи път ще имаме двуетажни пътнически влакове, уточни заместник-министърът на превоза Илия Илиев: 

„ Двуетажни влакове – 7 броя. Те ще са ориентирани на първо място в региона на София, където пътникопотокът е огромен. Едноетажни – 35 броя. Те ще бъдат ориентирани в три агломерации – Варна, Бургас, Велико Търново. По отношение на бързите влакове, вид интерсити, 20 състава “. 

Влаковете за близо един милиард лв. ще бъдат чисто нови и занапред ще се създават. Обществените поръчки, които следва да бъдат оповестени, ще са за производители от целия свят. Доставката на първите влакове, в това число и на 18 маневрени електрически локомотива, се чака да се случи при започване на 2025 година, разясни Веселин Василев, изпълнителен шеф на " Железопътна администрация ".  

Новите влакове ще се движат със скорост до 160 километра в час. Към края на 2023 година се планува на тези условия у нас да отговорят към 500 километра от стоманения път, уточни Илия Илиев.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР