Един месец преди да бъде официално представен проектът на държавен

...
Един месец преди да бъде официално представен проектът на държавен
Коментари Харесай

Пандемията застигна и фискалните правила


Един месец преди да бъде публично показан планът на държавен бюджет за 2021 година, Министерство на финансите разгласява оферти за промени в Закона за обществените финанси, които касаят напълно фискалните правила. Предложения за промени в рамковия закон за бюджета по формулировка би трябвало да се преглеждат с нараснало внимание, а когато се трансформират фискалните правила, директно преди да бъде импортиран бюджет в година на рецесия, нарасналото внимание граничи с съмнение. В такава обстановка най-вероятно се трансформира единствено фискално предписание, което в противоположен случай би било нарушено. Кои правила са препоръчани за смяна и къде се крие заплахата за фискалната резистентност?

Първата смяна е непосредствено обвързана с пандемията. Допуска се бюджетният недостиг, изчислен по европейската методология (начислена основа), да надвишава 3% при появяването на изключителни условия. Подобен текст към този момент съществува във връзка с правилото за бюджетен недостиг на касова основа - може да надвишава 2% при изключителни условия, както и във връзка с средносрочната бюджетна цел за структурния недостиг. Звучи объркващо, само че в резюме - уголемява се обсега на правилото за отклоняване при изключителна обстановка (например спад на Брутният вътрешен продукт с над 3%), което в някои случаи по този начин или другояче е неизбежно.

Втората смяна обаче е доста по-спорна. Най-разпознаваемото " българско " фискално предписание е, че бюджетният недостиг по консолидираната фискална стратегия, изчислен на касова основа, не може да надвишава 2% от Брутният вътрешен продукт на страната. Това предписание е най-познато, защото при внасянето на бюджета е извънредно елементарно да се види какъв брой е плануваният недостиг на касова основа по консолидираната рамка, която включва всички обществени бюджети. Да, европейското предписание за начислена основа е структурно по-добро, само че откакто разписваме и представяме бюджета на касова основа, " касовото " предписание е първата и най-бърза инспекция.

Предложението в този момент е този предел да се вдигне от 2 на 3% от Брутният вътрешен продукт. Имайки поради изявленията на финансовия министър, както и причините в претекстовете за повече " еластичност ", няма подозрение, че смяната е непосредствено обвързана с проектобюджета за идната година - плануват да внесат бюджет с по-висок недостиг и по тази причина трансформират фискалното предписание. Целият смисъл на фискалните правила обаче е да бъде обезпечена някаква рамка, която да не предстои на краткосрочна политическа целенасоченост. Фискалното предписание не споделя дали да се подвигат и смъкват налози, нито дали да се харчи за пенсии или автомагистрали. Това са въпроси на политика. Фискалното предписание споделя какъв брой е границата на недостига - и точка.

Фискалните правила нямат за цел да бъдат някакъв заслон на бюджетната политика в положителните години и да се трансформират в неприятните. Напротив, изключително правилото за недостига е писано точно за да ограничи фискалните недоразумения в неприятни години. Ясно е, че тъкмо тогава натискът за разходи и раздуване на недостига ще е максимален. Това са и интервали със спад на приходите, което автоматизирано води до растеж на недостига, при липса на насрещни ограничения. Дългосрочният резултат от смяната в правилото обаче е даже по-голям. Една смяна на правилото за недостига в този момент - покрита от тежката икономическа обстановка и пандемията, ще си остане в действие за непрекъснато и ще разреши по-голям недостиг и в привидно естествени години.

Някои биха споделили, че при пандемия и огромна рецесия е неизбежно да се получи по-голям недостиг. Не би трябвало да забравяме обаче, че законът към този момент планува отклонения при изключителни условия и огромен спад на стопанската система. След актуализацията на бюджета за настоящата година да вземем за пример, плануваният недостиг на касова основа към този момент е 3,5 милиарда лева (близо 3% от БВП), което е възможно по отношение на закона точно заради съществуването на изключителна обстановка. Ако през идната година има нова порция тежки ограничения и ново изключително състояние, то фискалните правила още веднъж биха дали нужната еластичност.

Друга значима смяна е обвързвана с правилото за разноските по консолидираната фискална стратегия - сега лимитирани на 40% от Брутният вътрешен продукт. Тук предлагането е от правилото да отпаднат европейските средства, както и националното съфинансиране. Водещият претекст е явен - около пандемията и новите принадлежности на Европейски Съюз, в България през идващите години ще влезнат доста огромни суми от Европа. Имайки поради, че в последните години разноските се движат в границите на 36-39% от Брутният вътрешен продукт (без даже да отчитаме спада на Брутният вътрешен продукт през 2020 г.), то границата от 40% може да ограничи опцията за разходване на новите европейски средства. Има обаче и друга страна на монетата.

Изключването на европейските средства и националното съфинансиране от правилото за 40-те %, ще даде огромно пространство за растеж на националните разноски. За 2020 година да вземем за пример разноските по националния бюджет бяха в началото планувани да са към 35% от Брутният вътрешен продукт с наклонност да стигнат към 33% през 2022 година Това значи, че при нормализиране на икономическата обстановка, с новото предписание ще се открие фискално пространство от най-малко 5% от Брутният вътрешен продукт за растеж на националните разноски, без да бъде покрито от фискалното предписание за разноските. Отново смяна, която е обвързвана с пандемията, само че ще има по-дългосрочен резултат върху бюджета у нас.

В допълнение се вършат и някои промени, които дават повече еластичност на Министерски съвет да прави вътрешни промени в бюджета, в това число в бюджетните взаимоотношения на централния бюджет с други бюджети. Общата посока на измененията обаче е ясна - повече " еластичност " и пространство за разноски и повече принадлежности за ръчно ръководство на бюджета. В рецесия по този начин може и да наподобява по-лесно за ръководство, само че фискалните правила у нас ще бъдат отслабени по принцип, което подкопава бюджетната непоклатимост и след края на пандемията. Това в действителност е и първата по-сериозна рецесия от приемането на фискалните правила у нас. Тяхната роля ще бъде сложена пред сериозен въпрос, в случай че още при първата стихия претърпят сериозен ремонт.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР