Лихвите по бизнес заемите и държавния дълг на България ще

...
Лихвите по бизнес заемите и държавния дълг на България ще
Коментари Харесай

ЕЦБ държи ключа към по-ниските лихви за българския бизнес и държава

Лихвите по бизнес заемите и държавния дълг на България ще се намалят при вероятно решение на Европейската централна банка (ЕЦБ) да понижи главния лихвен % тази година. Това показва Българската национална банка (БНБ) в своя нов стопански отчет.

След извършеното съвещание на ЕЦБ през април бе даден сигнал точно за допустимо пристъпване към намаление на главните лихвени проценти през юни.

Според Българска народна банка обаче свалянето на лихвените проценти по заемите за семействата – жилищни и потребителски – както и на тези по депозитите на хората не се чака. Припомняме, че ипотечните заеми поевтиняха през последните години до историческо дъно от към 2.5 – 2.6%. И макар преобръщането на паричната политика на ЕЦБ и напъните на Българска народна банка да изтегли от банковата система малко над 3 милиарда лева, увеличавайки наложителните минимални запаси, лихвите остават на това равнище.

При сюжет на намаляване на главните лихвени проценти на ЕЦБ през 2024 година може да се чака възстановяване в изискванията за финансиране основно за държавното управление и компаниите “, показва Българска народна банка в собствен разбор.

Фирмените заеми нарастнаха внезапно в резултат на смяната на политиката на ЕЦБ през последните две години до най-високото им равнище от 2014 – 2015 година насам. Според данни на централната банка, събрани от частните кредитори, търсенето на заеми от бизнеса пораства от края на 2023 година насам и е подбудено от нуждата да си обезпечат финансов запас за капиталови цели и за оборотни средства.

Държавният дълг на България също нарастна, като тази година бе стихотворец първият вътрешен дълг от година и половина насам под формата на 3-годишни държавни скъпи бумаги против рентабилност от 3.01%.  За съпоставяне, 3-годишни ДЦК през 2016 година бяха пласирани против 0.36% рентабилност, което на процедура демонстрира променените условия по финансиране на интернационалните пазари.

Именно поради възможното намаляване на лихвените проценти от ЕЦБ, а и поради проектите на България за влизане в еврозоната, съгласно специалисти България следва да емитира външен дълг едвам към края на годината, когато изискванията за нея биха били по-подходящи.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР