Един месец футболна еуфория в Русия. А после - изтъняване

...
Един месец футболна еуфория в Русия. А после - изтъняване
Коментари Харесай

Как Москва кара руснаците да си платят за Световното

Един месец футболна еуфория в Русия. А след това - изтъняване на портфейлите. По-висок Данък добавена стойност, по-високи такси, по-късно пенсиониране. Руските жители явно би трябвало да си платят за Световното.

През последните седмици ползата на руснаците към футбола изтласка всичко друго на назад във времето - даже и терзанията им от плануваната фрапантна пенсионна промяна. Това сочат резултатите от анкета на центъра " Левада ". И това е изцяло обяснимо. Все отново съветският народен тим по футбол стигна - ненадейно за мнозина - до четвъртфинала. И това си бе истински празник! На 15 юли обаче Световното състезание по футбол завършва. И тогава руснаците несъмнено към този момент ще заговорят за непопулярните ограничения на съветските управляващи - повишението на пенсионната възраст и увеличението на Данък добавена стойност. Впрочем, държавното управление е възнамерявало и други ограничения, които биха могли да се отразят негативно върху икономическото благоденствие на руснаците.

По-висок Данък добавена стойност и разноските по Световното

В момента никой в Русия не чака в оставащите месеци на 2018 някаква особена динамичност в икономическия бранш. Руското министерство на стопанската система даже към този момент занижи прогнозите си за растежа на Брутният вътрешен продукт - от 2,2% на 1,9%. А съгласно упованията, през 2019 този растеж ще се намали още повече - до към 1,5%.

Една от аргументите за това предстоящо развиване е плануваното повишение на Данък добавена стойност, което би трябвало да влезе в действие на 1 януари 2019 година. Държавната Дума утвърди на първо четене законопроект на държавното управление, предусещащ увеличението му от 18% на 20%. Дори самото министерство на стопанската система дефинира тази стъпка като опасност за растежа на стопанската система и риск от повишение на инфлацията. А имайки поради, че от четири години насам действителните приходи на руснаците не порастват, казусът придобива още по-сериозни измерения.

Първоначално обаче повишението на Данък добавена стойност ще донесе повече доходи на страната: съгласно изчисленията, нарастването от 2% ще вкара в държавната хазна към 620 милиарда рубли единствено през идната година. Тази сума в действителност е съпоставима с разноските към Световното състезание по футбол. По публични данни Световното състезание е коствало на страната 678 милиарда рубли.

А пенсиите?

Другата непопулярна мярка е плануваната пенсионна промяна. В деня на откриването на Световното състезание по футбол държавното управление разгласи проектите си за повишение на пенсионната възраст до 65 години за мъжете и до 63 години за дамите. Засега са известни единствено главните параметри на промяната. Повишаването на пенсионната възраст ще се извърши поетапно от 2019 до 2028 година за мъжете и до 2034 за дамите. Според оценката на шефа на Сметната палата Алексей Кудрин, промяната може да способства годишно с към 100 милиарда рубли за държавния бюджет. Същевременно страната дава обещание да върне част от тези пари на самите пенсионери, повишавайки размера на пенсиите им. Министърът на труда и обществените грижи Максим Топилин декларира, че пенсиите могат да бъдат увеличени с 8% до 10%. " В Русия в никакъв случай до момента не е имало такова нарастване на действителните пенсии ", споделя той. В момента междинната пенсия в Русия е към 200 евро.

Въпреки това законопроектът провокира съществено възмущение измежду болшинството от популацията, което докара до спад в известността на Владимир Путин и други водещи съветски политици. Много наблюдаващи допускат, че пенсионната промяна може да претърпи корекции при разискването на законопроекта в Държавната дума.

По-високи държавни такси

И това не е всичко. На 4 юли беше признат и закон за повишение на държавните такси за издаване на нови документи. За издаването на чуждестранен паспорт руснаците към този момент няма да заплащат по 50 евро, а по 70 евро (5000 рубли вместо досегашните 3500 рубли). Увеличава се и държавната такса за издаване на шофьорска брошура - от към 30 евро на 40 евро (от 2000 на 3000 рубли).

Освен това от 1 юли страната увеличи и акцизите върху цигарите - с 10%. От същата дата нарастнаха и комуналните услуги - приблизително с 4% за цялата страна.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР