Един голям български майстор на файтони успява да впечатли легендарния

...
Един голям български майстор на файтони успява да впечатли легендарния
Коментари Харесай

Файтонджията Мито Орозов прави купета за Хенри Форд

Един огромен български занаятчия на карети съумява да впечатли именития Хенри Форд и даже да получи предложение от него – да създава купета за фамозния модел коли „ Форд Т “. Това се случва през 1907 година, а българинът е известният в цялата страна индустриалец на карети, кабриолети и файтони Мито Орозов. Историята споделя, че за него огромният български публицист Алеко Константинов е споделил: „ Я си снеми калпака, приятелю, поклони се на г-на Орозова и пожелай да се народят в България повече такива труженици! ”.

В края на XIX и началото на XX век елегантните карети, майсторени от самоукия врачански индустриалец, печелят локално и международно самопризнание на икономически изложби – в Пловдив, Лондон, Горна Оряховица… От българския саморасъл гений се е възхитил и самият Хенри Форд, който възкликва за Орозов: „ Личност с европейски мащаб, разум и познания ”.

Двамата се срещнали на Балканското ревю в Лондон през 1907 година Големият американец видял там продуктите на българина и останал същински впечатлен. Той бил очарован от техническите решения на врачанина и от високото качество на направата. След тази среща стартира дейна преписка сред Мито Орозов и Хенри Форд. Двамата разискват въвеждането в индустриално произвеждане на коли или единствено на части за тях във Враца. Форд изискал от българина да създава купета за фамозния всеобщ модел коли „ Форд Т “.

Орозов бил самообразован занаятчия и твърдо вярвал, че българинът заслужава доста повече от волски коли. Затова почнал да създава първокласни карети. Около 50 модела предложил каталогът от возила, които се доставяли в цялата страна, а и в чужбина по това време.

“Зная, че предлагането на Форд за взаимно произвеждане във Враца съществено е занимавало Мито Орозов “, споделя правнукът му Петър, представен от AutoBild. „ Естествено, че е бил поласкан, само че реализмът му надвил. Претеглил преимуществата и минусите от подобен огромен план. Бил е наясно, че няма да може да се оправи без финансова поддръжка от банките. Но те щели да печелят по 10 % от лихвата, до момента в който тази на фабриката нямало по какъв начин да бъде над две на 100. “
Разбира се, имало е и други фактори, които карали Мито, въпреки и с отвращение, да бъде внимателен – липса на задоволително квалифицирани служащи, недорасъл пазар, ненадеждни доставчици…

За Мито Орозов нямало подозрение, че би трябвало да развива фабриката със лични сили и да продължи договарянията с Хенри Форд на по-късен стадий. Активностите му се увеличавали лавинообразно. „ През годините става създател на врачанската Популярна банка, член на Софийската търговско-индустриална камара, през 1908 година е народен представител във Великото Народно заседание “, споделя Петър.

Уви, амбициозните проекти на Мито Орозов са прекратени от неочакваната му и нелепа гибел. На 30 септември 1923 година Враца е обхваната от голям пожар поради мощни детонации в близкото военно отделение. Предприемачът незабавно се втурва да избавя фабриката, само че след потушаването на огнената буря е открит под нейните развалини…

Така опцията България да има своя Детройт завършва. Синовете и внуците на Мито Орозов се пробват да продължат делото му, само че не съумяват. Дали тъй като стартират войни, а след това се сменя строят, тази изключителна история свършва дотук.

Първият модел „ T “ се появява през септември 1908 година Производството му продължава до 27 май 1927-а, като за това време са създадени над 15 милиона от този автомобил.

За шеф-конструктор на модела се смята Чайлд Уилс, който го основава и доработва през всичките двайсетина години, през които е създаван. Първоначално каросерията на „ Форд T “ е била дървена, подсилена с ламарина. По-късно става напълно железна и е предлагана в редица разновидности – от кабриолет и купе до чисто товарна версия.

Макар в началото да имало коли от модел „ Т “, оцветени в тъмнозелено или тъмночервено, над 96 на 100 от производството било боядисано в черен цвят. По този мотив се напомня шегата на Хенри Форд, че „ всеки клиент може да избере за автомобила си какъвто желае цвят, стига това да е черен ”. Изборът на този цвят обаче има и чисто практическа страна, тъй като тази багра била най-трайна и в това време най-евтина. Според друго изказване черният лак съхнел по-бързо от останалите и разрешавал по-бързо произвеждане. Файтоните на Мито Орозов също били тъмни и черни.

Всъщност тъкмо бързината на производството била главната причина за триумфа на модел „ Т “. Първоначално автомобилът се произвеждал по метод, който не разрешавал да се задоволят всички поръчки.

Тогава през 1913 година Форд за първи път вкарва нова организация на труда – конвейера. Този прийом на произвеждане провокира гражданска война в целия авто бранш.

Докато в началото за направата на един „ Форд T “ били нужни 2-3 дни, след това този период достигнал 20-30 часа, след въвеждането на новата система на организация на труда от конвейера слизал по един нов автомобил на всеки час и половина.

Това разрешило внезапно да се намали и цената на този автомобил. Първоначалната била 860 $, само че последователно се снижила до 260 $ за един „ Форд T “, а това е било времето, в което на практика всеки в Съединени американски щати е можел да си разреши автомобил.

Така се сбъднал сънят на Хенри Форд за „ универсалния автомобил ”, наличен за всички. Още през 1914 година Форд произвеждал повече коли от всички останали производители в Съединени американски щати, взети дружно.

Още от Любопитно

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР