Един абсолютно формален процес - така бившият председател на Сметната

...
Един абсолютно формален процес - така бившият председател на Сметната
Коментари Харесай

Бившият шеф на Сметната палата: Бюджетното планиране е формално, повечето общини са финансово нежизнеспособни

" Един безусловно фиктивен развой " - по този начин някогашният ръководител на Сметната палата Цветан Цветков дефинира в студиото на целия развой по бюджетно обмисляне през последните най-малко 10-12 години. Той засяга честите корекции в сметките на страната, които в последна сметка водят до обилни разминавания с това, което по-рано е било показано на обществеността и е било гласувано в пленарна зала.

" При един от нашите одити броят на тези корекции беше 1600 - в границите на една година държавният бюджет беше променян по волята на Министерския съвет ", уточни Цветков. Той даде образец с пари, които Министерството на защитата не е похарчило за покупка на бойна техника и вместо това са отишли за саниране и автомагистрали.
 Сметната палата: Парите на данъкоплатците не се харчат дейно посредством програмно финансиране
Сметната палата: Парите на данъкоплатците не се харчат дейно посредством програмно финансиране

Анализ на Института за пазарна стопанска система

" Това не е нарушаване на закона, законът го разрешава, само че не е добра процедура (...) Тези спестени средства по бюджета на МО, в случай че бяха употребявани за покупка на бойна техника, в този момент обстановката на българската войска щеше да е доста по-различна ", разяснява Цветков.

Отново законна, само че неприятна процедура по думите му е заобикалянето на Закона за публичните поръчки по линия на инхаус процедурите като тези, при които на " Автомагистрали " беше предоставено да строи аутобани у нас. " Установихме, че за това, което е предоставено на " Автомагистрали ", те нямат потенциала - не са разполагали с техника, служащи и експертизи. Имаха повече счетоводители, в сравнение с инженери и започнаха да превъзлагат на други компании, които имат потенциал ", изясни Цветан Цветков.

Той уточни, че Народното събрание е упълномощил одитния отчет по тематиката още по времето на кабинета " Борисов 3 ", като заключението е било, че са нужни законови промени, които да създадат инспекцията за потенциал по предоставените действия наложителна част от инхаус процедурите: " За нас е чудно за какво, откакто Народно събрание ни разпореди тези отчети, този за " Автомагистрали " не беше прегледан в Народното събрание, с цел да се направи спор по какъв начин Закон за обществените поръчки да не бъде заобикалян ".

Общините

В годината на локалните избори, някогашният ръководител на Сметната палата разгласи, че т.нар дребни общини с бюджети до 20 млн. лв. в огромната си част са " нежизнеспособни от финансова позиция ": " Възложени са им доста значими функционалности да обезпечат един порядъчен живот на жителите, само че са финансово затруднени заради липса на доходи, разчитат главно на държавната дотация, а са извънредно пасивни във връзка с личните доходи ".
 Габрово и Перник изпревариха множеството български общини по икономическа интензивност
Габрово и Перник изпревариха множеството български общини по икономическа интензивност

В страната живеят общо 2 835 000 стопански дейни хора

Цветков изясни, че не се събират дължимите локални налози и такси, както и курортните такси, а също така не се актуализират и наредбите, които регламентират размера както на тях, по този начин и на наемите на общински парцели. При изпадане в несъстоятелност Законът за обществените финанси дава опция за безлихвен заем, само че дори тогава не се прави нужното, с цел да се покачат приходите.

По думите му няма никакви дейности за смяна в обстановката.

Отстраняването

Цветан Цветков, който работи в одитния орган от 2006 година, призна, че едвам от дебатите в пленарната зала е схванал какви са претекстовете за неговото освобождение. Според него причините за забавени, засекретени и недадени на прокуратурата одити не са основателни, тъй като в другите случаи става дума за групови решения за удължение на сроковете; за неразгласяване на информация за инспекция, изпратена на държавното обвиняване и така нататък

Сметната палата е групов орган и ръководителят ѝ не може да я ръководи еднолично, безапелационен беше той.
 Къде са икономическите стратегии на политическите партии?
Къде са икономическите стратегии на политическите партии?

Само една групировка е показала такава

Цветков е с изминал мандат, само че акцентира, че в закона има ясно написана процедура, която планува първо Народното събрание да одобри правила за избор на негов правоприемник, да се съберат номинации, да има чувания в бюджетната и други парламентарни комисии, Народно събрание да гласоподава и чак тогава може да бъде освободен.

Затова и съгласно него с дейностите си болшинството към ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Български напредък " е нарушило както Закона за Сметната палата, по този начин и Конституцията на Република България.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР