Е131 е една от най-интересните добавки към храната. Зад този

...
Е131 е една от най-интересните добавки към храната. Зад този
Коментари Харесай

Е131 – боята хамелеон в храните – ту синя, ту оранжева


Е131 е една от най-интересните добавки към храната. Зад този код се крие веществото, означавано като сулфоново синьо или патентовано синьо V (пет). Противоречията за това до каква степен безвредно е да се употребява Е131 като

добавка в хранителната промишленост изцяло кореспондират с спорната природа на самото вещество. То неслучайно се значи и като хамелеонът измежду питателните бои .

Както всички добавки в хранителната промишленост, означавани с Е и първа цифра 1, Е131 се употребява като багра, или оцветител. Много забавна специфичност на патентованото синьо V е непостоянството на цвета му. Той е мощно подвластен от pH на средата, в която се употребява. Така, в алкална среда Е131 придава наситено наследник цвят на храните, а в киселинна среда цветът му е жълто - оранжев .

Е131 се употребява свободно в Европа, само че е неразрешен за приложимост в хранителната промишленост в Съединени американски щати и Австралия. Причина за възбраната са подозренията, че патентованото синьо V работи като мощен алерген в по-високи дози. Приемът на храни, съдържащи Е131, се свързва с риск от поява на алергична реакция със сърбеж, обриви, гадене и даже с заплаха от анафилактичен потрес при децата. По-високите дози от хранителната багра може да доведат и до внезапно рухване на кръвното налягане.

Най-често Е131 може да се открие върху етикетите на питиета, салами, желета, бонбони и други сладкарски артикули с блестящо синьо или жълт оцветяване. Основно негово преимущество пред другите оцветители в хранителната промишленост е доста наситеният цвят, който придава, даже в ниски концентрации. Недостатък е бързото избледняване на цвета при дълготрайно излагане на директна слънчева светлина.

Свързани публикации.. Е101 – добавка към храните, която в действителност е витамин 0 Храните, съдържащи Е102 са рискови за деца и астматици 0 Сярна киселина в храната? Да, в случай че съдържа Е513 0

Освен като багра в хранителната промишленост патентовано синьо V се употребява и за

медицински и стоматологични потребности. В медицината се използва

като багрило за визуализиране на кръвоносните съдове при избран вид образни проучвания и биопсии. Стоматолозите го употребяват

оцветяване на зъбната плака за

по-лесното й унищожаване.

Противоречията към сигурността на Е131 са причина специалистите да предлагат избягването на храни, които съдържат тази добавка. Това важи в цялостна мощ за децата, заради неизясненото деяние на патентованото синьо V върху здравето в дълготраен аспект.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР