Е102 са инициали, които може да се открият върху етикетите

...
Е102 са инициали, които може да се открият върху етикетите
Коментари Харесай

Храните, съдържащи Е102 са опасни за деца и астматици


Е102 са букви, които може да се открият върху етикетите на редица хранителни артикули. А следенето за съществуването на тази добавка е доста значимо за хората с астма или с нараснала алергична настройка .

Е102 е кодът на веществото тартразин , необятно потребявано в хранителната промишленост. Както подсказва кодовото означение, татразинът е багра (всички добавки към храната, означавани с Е и първа цифра 1, са оцветители).

Тартразинът има доста прелестен жълт цвят и се употребява за възстановяване цветовия нюанс на разнообразни храни – сладкиши, безалкохолни питиета, снаксове, желета, инстантни супи и други Уви, в доста случаи тартразинът се употребява и за възобновяване на позагубения жълт цвят на хранителни артикули, които са престояли и надлежно изсветлели.

Е102 е разрешен за приложимост в хранителната промишленост и в Съединени американски щати, и в границите на Европейския съюз. Липсата на възбрана обаче не значи, че той е изцяло безвреден, изключително във високи дози . Именно това е причина по самостоятелни решения на локалните управляващи добавката Е102 да не се употребява в Австрия и Норвегия.

Проучванията асоциират несъразмерния банкет на тартразин с хиперактивност , комплицираност и други поведенчески пряви при децата . Има обаче данни и за по-сериозни здравословни последици от него. Установено е, че тартразинът работи като алерген и може да отключи астматичен припадък или най-малкото да предизвика кожни обриви при деца и възрастни с нараснала алергияна настройка. Затова хранителни артикули

с обозначено наличие на Е102 на етикета си

би трябвало да се заобикалят от астматици и хора с хранителна алергия.

Свързани публикации.. Е123 (амарант) – рисковата багра в храните 1 Е510 – добавката в храните, която не е за всеки 0 Кога не трябва да консумираме джинджифил? 0

Има данни, че нарасналата сензитивност към тартразин доста постоянно се открива при хора с нетърпимост към ацетилсалицилова киселина ( аспирин ), т.е. двете положения се срещат по едно и също време. Затова и хората, алергични към аспирин, също не трябва да употребяват храни, съдържащи Е102.

Тези особености са причина Е102 да попада в листата с евентуално рискови хранителни добавки , които обаче не са неразрешени за приложимост в хранителната промишленост. А с изключение на тартразина в този лист попадат от още доста от така наречен Е-та, които ще посочваме и отсега нататък. Това изисква самостоятелна зоркост за отбягване потреблението на избрани храни от хора, предразположени към евентуалните последици от добавките в тях.

Като превантивна мярка се следи и доста положителна наклонност използването на Е102 в някои случаи да се заменя с органични съединения , придаващи същия прелестен жълт цвят, да вземем за пример бета каротин .
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР