е навярно най-необичайният феномен в джаза на Балканите не само

...
е навярно най-необичайният феномен в джаза на Балканите не само
Коментари Харесай

Пънк Джаз лейбъл на седмицата: авангарден уикенд с PMG Jazz от Скопие

е вероятно най-необичайният феномен в джаза на Балканите освен през последните три години и нещо (откакто съществува), само че и изобщо в нови и най-нови времена. Независима издателска компания за авторски и новаторски джаз, тръгнала като отклонение на одобрен 20-годишен лейбъл за техно, инди, електро-рокендрол и модерна градска музика; бързо наложил се пример за качество и автентичност и на локалната, и на интернационалната джаз сцена с над 30 издадени албума за извънредно късото си битие от 2018 година насам; продуцентски център със собствен личен фестивал – „ Джаз край Вардара “ (най-успешното всеобщо събитие навън в Северна Македония през по никакъв начин нелеката 2020 г.)… Разхождайки се из каталога на PMG Jazz, Милан Миланов от екипа на нашата серия „ Аларма Пънк Джаз “ успешно го назова „ балканския Tzadik ” (по прилика с именитата издателска компания на Джон Зорн в Ню Йорк). И с право: дано не забравяме, че основният продуцент на PMG Jazz, тромбонистът Владан Дробицки , е колкото правоприемник на положителните образци от югославския фрийк джаз от 80-те в лицето на групи като Miladojka Youneed , толкоз и „ дете “ на тази нюйоркска сцена от същата ера – Зорн , Джон Лури , Lounge Lizards … Разбира се (и популярност богу), нито Tzadik е там, откъдето стартира преди четвърт век, нито PMG Jazz – на мястото, където беше преди три: динамичността е естествена част от тялото на едно такова музикално „ създание “. А лекотата, с която стават нещата, при все това приказваме за от време на време тежка и мъчно смилаема за привикналото с асансьорен джаз ухо на всеобщия консуматор, е в действителност удивителна.

„ Това с джаза не ми беше доста ясно първоначално дали и по какъв начин ще се получи “ – споделя Мирко Попов, диджей, културен деятел и основател на лейбъла-майка PMG Recordings – „ само че ето, нещата си потеглиха напълно естествено “. В скоби – още най-най-първото издание на PMG Jazz e извънредно висока топка – 79-минутна версия на In C на Тери Райли в интерпретация на Sethstat , главната група на Владан Дробицки, и различен един (по-млад) колектив, зародил на браздата сред джаза, авангардния рок и актуалната музика – Fighting Windmills .

Скромно обяснено от самия Владан Дробицки, желанието, което доста бързо съумява да прерасне в сполучлив резултат, звучи по този начин: „ С Мирко имахме концепцията да се захванем с издаването на музика, която да не е лимитирана „ сред четири стени “, да допира до всички стилове и жанрове, музика в която да има доста импровизация и независимост “. Понякога тя може да повече „ фрий “, от време на време повече „ груув “, от време на време може даже да се отдалечава от джаза, но… почеркът към този момент е налице.

В момента PMG Jazz (с почетен куратор „ Аларма Пънк Джаз “) приготвя да издаде първата компилация, представяща модерни български джаз актьори в Скопие .

А на Владан Дробицки ни идват на посетители в София с , която ще съчетаят с премиерата на албума на секстета на един от най-активните и неуморни наши джазмени от последните години - .

А на музикалния канал през целия уикенд (9 и 10 април) ние слушаме от каталога на PMG Jazz още Kanton6 , „ Светлост “ , Taxi Consilium , Cobalt Code Unit , SD4 , квинтета на акордеониста и композитор Йордан Костов , младия пианист Дино Имери , филмовата музика на „ Любойна “ (групата на възпитаника на нашата музикална академия Оливер Йосифовски ), Zulu 3.4 … слушаме странна и прелестна (и за жалост към момента съвсем изцяло непозната у нас) музика, основана на едвам 200 и няколко километра от София – сметнете какъв брой е това с трен!
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР