Двустранното партньорство в инвестициите и трансферът на технологии са ключовият

...
Двустранното партньорство в инвестициите и трансферът на технологии са ключовият
Коментари Харесай

Радев се срещна с представители на водещи американски компании

Двустранното партньорство в вложенията и прехвърлянето на технологии са основният детайл на стратегическото съдействие сред България и Съединени американски щати.

Това съобщи президентът Румен Радев на среща с представители на водещи американски компании. В срещата на „ Дондуков “ 2 взе участие и посланикът на Съединени американски щати у нас Кенет Мертен. На срещата президентът акцентира, че в икономическо отношение страната ни дава редица преимущества – географско състояние, условия за бизнес, човешки капацитет и вероятност на фона на динамичните районни и световни политически и стопански процеси.

Българският държавен глава означи, че още при първите си диалози с дипломат Мертен при идването му в България приоритет е бил подложен върху икономическото и капиталово съдействие сред България и Съединени американски щати. Президентът приветства бизнес делегацията, водена от Ерик Стюарт – ръководител на Американо-Централноевропейската бизнес асоциация, за опцията да бъдат разисквани вероятностите за развиване на бизнес планове и начинания в редица значими области.

Страната ни дава благоприятни условия за растеж и резистентност, за водачество в новаторски планове и решения, съобщи Румен Радев и открои потвърдения капацитет на младежите на България в областите на математиката, физиката, приложните науки, лингвистиката. Именно с помощта на този капацитет, страната ни съумя да развие новаторски и софтуерни промишлености и такива с висока добавена стойност – като осведомителните технологии, роботика, електроника, самостоятелни системи, машиностроене, отбранителна промишленост, фармация, финтех, както и биоземеделие. Румен Радев даде образец и с бързото развиване у нас на аутомотив бранша, довело до съществуването на български съставни елементи съвсем във всеки автомобил, създаден в Европа. Създадохме и първата в страната икономическа зона за стратегическо развиване на електрическата подвижност, подобаваща за чисто и зелено произвеждане, с цел да дава отговор на най-високите стандарти на задграничните вложители.

Като преимущество на България президентът открои също и обстоятелството, че с дейна политика страната ни е съумяла да се наложи като енергиен център в района, като способства за диверсификацията на доставките на сътрудници и съдружници, дава сигурност с производството и износа на електрическа енергия и горива и развива нуклеарна енергетика и ВЕИ. Принос за конкурентоспособността на стопанската система оказват въведеният в употреба интерконектор с Гърция, предстоящото през този месец довеждане докрай на интерконектора със Сърбия, обезпеченият достъп до терминалите за полутечен газ на Гърция и Турция, самодейността „ Solidarity ring ” за повишен транспорт на природен газ от Азербайджан към Европа, работата по плановете за петролопровод от Гърция за България и за мултимодален транспортен кулоар Егейско-Черно море. „ Разполагаме и със важен капацитет за развиване на зелени технологии и запазване на сила “, сподели президентът.

Освен макроикономическите и данъчни преимущества на страната ни, президентът уточни и вероятностите за вложения в огромни инфраструктурни планове и развиване на транспортната, енергийна и цифрова съгласуваност, което произтича освен от кръстопътно състояние на страната ни сред Европа и Азия, само че и от преориентирането на световните вериги на доставки след пандемията и блокирането на Северния транспортен кулоар в резултат на войната на Русия против Украйна.

Посланик Кенет Мертен изрази задоволство от обстоятелството, че е хазаин на делегацията от 15 водещи американски компании, с цел да проучат опциите за развиване на двустранната търговия и вложенията. „ Много от тези компании към този момент развиват сполучлив бизнес в България и се интересуват от разширение на бизнеса си тук, до момента в който други компании изследват опциите за нахлуване на пазара. Поели сме ангажимент да помогнем за разрастването на нашето двустранно комерсиално партньорство, с цел да подсигуряваме по-стабилна, по-сигурна и просперираща България “, съобщи дипломат Мертен и добави, че от интерес за Съединените щати е България да е мощна и просперираща.

Председателят на Американо-Централноевропейската бизнес асоциация Ерик Стюарт изрази упоритостта на бизнеса за вложения в България и развиване на нови благоприятни условия. Той уточни, че фирмите в организацията от дълго време демонстрират интерес за посещаване у нас и очерта мощния човешки капацитет на страната ни.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР