Двойно повече военни парамедици ще завършат във Военномедицинска академия (ВМА)

...
Двойно повече военни парамедици ще завършат във Военномедицинска академия (ВМА)
Коментари Харесай

Двойно повече военни парамедици обучава ВМА тази година

Двойно повече военни парамедици ще завършат във Военномедицинска академия (ВМА) през 2024 година, оповестяват от лечебното заведение. Вторият випуск военнослужещи от формирования на разнообразни родове войски на Въоръжените сили се състои от 12 души. За съпоставяне, пилотната група се състоеше от шест обучаеми.

Програмата се реализира взаимно сред ВМА и Професионалния старшински лицей към ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров ”. Обучението им започва през есента на 2023 година, като в колежа изучаваха военни дисциплини и британски език, а от средата на декември започнаха и своята здравна подготовка – теоретична и практическа, във Военномедицинския симулационен подготвителен център на ВМА.

Основната задача на военнослужещите санитарни инструктори е оказване на първа помощ, евакуация и превозване на ранени, изумени, заболели и потърпевши, и при нужда – асистиране на по-висококвалифицирания медицински личен състав в медицинските пунктове и незабавните отделения на МБАЛ към ВМА.

Освен това те реализират действия по оказване на първа помощ, свързани с първична оценка и поддържане на главните витални функционалности на потърпевш или ранен и с обезпечаване на профилиран превоз до лечебно заведение.

„ Оказването на първа помощ на пациенти в незабавно положение изисква висока степен на отговорност и благонадеждност. Военнослужещият хигиеничен инструктор следва да е в положение бързо да взема съответни решения в рискови условия и да извършва разпоредби, както и да работи ефикасно, като регистрира и психическото положение на пациента “, разяснява заместник-началникът на ВМА по учебно-научната активност полк. доцент Иван Попиванов.

Военнослужещият хигиеничен инструктор може да работи във военните формирования на Българската войска и в други военизирани структури за потребностите на Въоръжените сили, както и в съставите на многонационални екипи в страната и отвън нея. А след девоенизиране може да заема длъжности за парамедици в националната здравна система.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР