Двойно повече чуждестранни туристи и по-високи цени за предстоящите празници

...
Двойно повече чуждестранни туристи и по-високи цени за предстоящите празници
Коментари Харесай

Туристическият бранш очаква двойно повече чужденци за празниците въпреки по-високите цени

Двойно повече задгранични туристи и по-високи цени за идните празници предвиждат специалистите в туристическия отрасъл. У нас отмора ще си разрешат към половин милион души, а в чужбина - към 60 000.

Въпреки ограниченията, към този момент има курорти, където всички места са заети. Във Велинград свободни места за Коледа и Нова година към този момент няма. Анна Костова стопанисва дребен фамилен хотел. За да се запълни, са направени някои взаимни отстъпки. „ За Коледните празници хотелът е цялостен на 80%, за Нова година към този момент имаме 100% претовареност. С цел да осигурим спокоен престой, съблюдаваме ограниченията, които са в страната, и пожелаваме зелен документ. Запазихме равнището на цените от предходната година, за да предоставим на повече хора опция ", описа тя.

Анна Масларова, която ръководи огромен спа хотел в курорта също удостоверява, че при тях за празниците няма свободни места. „ Сега рестрикциите са по-различни и все още посрещаме всеки посетител със зелен документ ", изясни Масларова.

Румен Драганов от Института за разбори и оценки в туризма предвижда двойно повече непознати туристи у нас тази зима. „ Имаме удвояване на пътуванията от чужбина. Има доста огромен интерес от Скандинавия, Англия, Полша, Русия, Турция, Гърция, Северна Македония ", изясни той.

Димитрина Горонова от Асоциацията на българските туроператори съобщи, че упованията на сектора са за по-силен туристически сезон от миналогодишния, който тя назова пагубен. Прогнозите са, че повишаването по курортите ще бъде с 10-15% поради нарасналите цени на електрическата енергия, уточни тя. Много от българите се чака да се въздържат от отмора поради рецесията и по тази причина браншът разчита доста на задгранични туристи, само че те ще зависят от противоепидемичните ограничения, разяснява Горонова.

Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията разяснява, че в огромните градове като Пловдив, София, Варна и Бургас в заведенията има доста слаб интерес за Нова година. „ Работим със 70% спад при 100% разноски. Електроенергията е три пъти по-скъпа, в сравнение с предходната година, доставните цени към нас са се вдигнали 10-15% за последните два месеца и нямаме никакъв отговор на това нещо. Държавна помощ на този стадий секторът не получава никаква ", изясни Алибегов и добави, че БАЗ е отправила искане до всички парламентарно показани партии за незабавен пакет от антикризисни ограничения, който би трябвало да бъде признат най-късно до 15 януари, с цел да може туристическият отрасъл да оцелее.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР