Движението на необвързаните страни(Non-Aligned Movement) е международна организация от държави,

...
Движението на необвързаните страни(Non-Aligned Movement) е международна организация от държави,
Коментари Харесай

1-ви септември - Ден на движението на необвързаните страни

Движението на необвързаните страни(Non-Aligned Movement) е интернационална организация от страни, които не са членки на военни блокове като НАТО,Варшавски контракт,СЕНТО,СЕАТО,АНЗЮС. Към2012г. организацията наброява 120 члена и 17 страни със статут на наблюдаващи.
Организацията е учредена през 1961 година вБелград и е значително творение на югославския президентЙосип Броз Тито, първия министър-председател наИндия–Джавахарлал Неру, втория президент наЕгипет–Гамал Абдел Насър, първия президент наГана–Кваме Нкрумаи първия президент наИндонезия–Сукарно. Всичките петима водачи са представители на политически течения, които не са обвързани нито със Западния блок, нито с Източния по времето наСтудената война.

В своя тирада от 1979 г.Фидел Кастрозаявява, че задачата на организацията е да подсигурява " националната самостоятелност, суверенитет, териториалния интегритет и сигурността на необвързаните страни " в тяхната " битка против империализма, колониализма, неоколониализма, расизма и всички форми на непозната експанзия,окупация, доминация, вмешателство илихегемония, както и против великите сили и блоковата политика ".
Държавите-членки на Движението на необвързаните съставляват съвсем 2/3 от членовете наООНи 55% от международното население. Членове на организацията са страни, считани като " разрастващи се " или като част отТретия свят.
Членове на организацията през годините са били страни катоЮгославия,Аржентина,Народна организация на Югозападна Африка,КипъриМалта. Въпреки че огромна част от членовете на придвижването малко или повече са били близки с някоя от великите сили, придвижването съумява да резервира целостта си по време на Студената война. Някои членове са имали съществени спорове между тях (войните междуИндияиПакистан, иИраниИрак). А когато избухвавойната в Афганистан, организацията е на прага на разпад поради вътрешни несъгласия сред членовете. Близките до Съветския съюз страни поддържат нашествието, до момента в който други членове (основно мюсюлмански държави) я отхвърлят.
Тъй като Движението на необвързаните страни се ражда като контрапункт на Студената война, след края на блоковото разделяне на света в края на 80-те, организацията стартира да търси нов смисъл на съществуването си. След разпада на една от държавите-основатели – Югославия, нейното участие е прекъснато през 1992 година след постоянна среща на министрите, извършена в Ню Йорк по време на годишната сесия наОбщото заседание на Организация на обединените нации. Държавите-наследници на Югославия демонстрират дребен интерес към участие в придвижването, макар че някои от тях получават статут на наблюдаващи. През 2004 година откакто Кипър и Малта приключват участието си в придвижването и се причисляват къмЕС,Беларусостава единственият член на Движението на необвързаните в Европа. Последните страни, които са признати в придвижването саАзербайджаниФиджи, които влизат през 2011 година През 1995 година и 1998 година молбите за участие наБосна и ХерцеговинаиКоста Рикаса отхвърлени.
Между 26 и 31 август 2012 година в Техеран се организира 16-то заседание на Движението на необвързаните. Според организация " Мер Нюз ", участват представители на повече от 150 страни. Участие вземат 27 президента, двама крале, 7 министър-председателя, 9 вицепрезидента и двама ръководители на парламенти. По време на събранието Иран заема председателското място отЕгипетза интервала 2012 – 2015 година Планирано е идната среща на върха на придвижването да бъде вКаракас,Венецуелапрез 2015 година, само че тя се организира през 2014 година в столицата наАлжир–Алжир./Уикипедия/
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР