Двете "изгубени пирамиди" на Езерото Моерис може да докажат, че

...
Двете "изгубени пирамиди" на Езерото Моерис може да докажат, че
Коментари Харесай

Еврика: Древен историк разкрил истинското предназначение на Хеопсовата пирамида

Двете "изгубени пирамиди " на Езерото Моерис може да потвърдят, че Хеопсовата пирамида в Гиза е била издигната, с цел да служи като голяма водна помпа, а не за гробница. Това твърди специалист по античната история, написа в. "Дейли Стар ".

Години наред историци и египтолози дебатираха по отношение на предназначението на Хеопсовата пирамида, най-вече предвид на изключителния архитектурен героизъм при построяването на сходна конструкция в тези антични времена.
Но специалистът по антични цивилизации Матю Сибсън има вяра, че едва известни мемоари на гръцкият историк Херодот, отдадени на двете пирамиди в езерото Моерис, може да крият ключа към загадката на пирамидата.

По време на късата си аудиенция в Египет през 490-тата година преди Христа Херодот е документирал истории, чути от локалните поданици, за две големи структури в направено от хората езеро.

Историкът твърди, че делото на Херодот е единственият запис на изгубените сега и митични пирамиди на Езерото Моерис в Кайро.

В скорошно видео в канала в Ютуб "Древни Архитекти " той изяснява: "Херодот твърди, че езерото е било надълбоко 50 фатома (един фатом е еднакъв на 1.8 метра). Пирамидите, съгласно записките му, са били в центъра на езерото и са били високи към 200 метра, като долната им половина се е намирала под водата ".

С годините Матю е построил доктрина, че пирамидите са свързани по някакъв метод с водата.

"Този образец изрично поддържа моята доктрина. Ако описанията на Херодот са точни, то фактът, че две от най-големи пирамиди в Египет са били издигнати в най-голямото езеро на Египет, би трябвало да ни споделя нещо за тяхната цел ", споделя още той.

Матю има вяра, че двете пирамиди не е могло да бъдат гробници, тъй като едната им половина се намира под водата, а това би било сериозен проблем за залите под равнището ѝ.

"Те са били потопени по времето на Херодот, по тази причина е имало огромен риск от наводнения в още по-старите времена, когато езерото, евентуално, е било още по-дълбоко. Като изключим Хеопсовата пирамида, всяка една гробница се доближава посредством втурване в структурата.

Това значи, че, в случай че гробниците в пирамидите в Езерото Моерис са следвали тази наклонност, то те биха били се намирали под вода всеки шест месеца от годината. А в случай че двете пирамиди са били издигнати по сходство на Хеопсовата пирамида, към чийто гробници се доближава посредством нанагорнище, входовете им пък биха се намирали прекомерно надълбоко под водата, с цел да може да се стигне до тях "

Матю твърди, че мнозина се вярвали, че Езерото Моерис е захранвало платото на Гиза с вода, която е била събирана от Хеопсовата пирамида, което значи, че същинското ѝ предопределение може да е било това на антична помпа, а не на гробница.

Според специалиста, водата не е могло да идва от Нил, тъй като реката се намира по-ниско от платото на Гиза, само че Езеротои Меорис се намира по-високо от Гиза и редица откриватели считат, че точно езерото е водния източник на Гиза.

"Но с цел да стигне водата до там, на разстояние от 80 километра, на хората сигурно им е трябвала огромна помпа ", споделя още Матю.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР