Две значими решения белязаха днешния втори ден на Конференцията на

...
Две значими решения белязаха днешния втори ден на Конференцията на
Коментари Харесай

На Конференцията на ООН за климата: защита на горите и намаляване емисиите на метан

Две значими решения белязаха днешния втори ден на Конференцията на Организация на обединените нации (COP26) за климатичните промени в Глазгоу. Първото - за отбрана на горите по света, и второто - за понижаване на излъчванията на метан с 30% до 2030 година.

Обещанието за прекъсване на заличаване на горите пристигна по-рано денем, като проектите са изсичането да бъде прекъснато до края на това десетилетие и в това време да се засадят доста нови дървета.

На загубата на горите по света се отдава основна част от увеличението на излъчванията от нездравословни газове, защото планетата се лишава от тези по този начин наречени „ бели дробове “.

Страните, подписали договорката, включват Бразилия, Русия, Китай и Индонезия, и имат 85% % от международните гори. Обещанието на международните водачи и частния бранш за разпределяне на 15 милиарда паунда бе необятно приветствано.

Унищожаването на горите обаче се е нараснало след сходна самодейност през 2014 година и това хвърля известна сянка върху новия проект.

Инициативата за понижаване на излъчванията на метана е взаимна на Съединените щати и на Европейски Съюз. Ето какво съобщи американският президент Джо Байдън:

„ Едно от най-важните неща, които би трябвало да създадем през идващите десетилетия, с цел да запазим световното стопляне под 1,5 градуса, е да понижим излъчванията на метан допустимо най-скоро. Колективно ние се ангажираме да понижим излъчванията на метан с 30% до 2030 година и аз мисля, че може да отидем и още по-далеч “.

Подписа си под самодейността сложиха повече от 80 държавни водачи. Но Китай, Русия и Индия – едни от най-големите международни замърсители с метан – не се причислиха.

Както акцентираха някои публицисти, отразяващи форума, „ в Глазгоу царува атмосфера от комбинация от прелестни обещания и скептицизъм “.

Междувременно най-богатия човек на планетата, създателят на Amazon Джеф Безос, даде обещание 2 милиарда $ за възобновяване на тежко наранени от активността на индивида региони.

Очаква се цялата сума, която Безос ще посвети на битката с климатичните промени да доближи 10 милиарда $.

На срещата в Глазгоу бе видян и известният артист Леонардо ди Каприо, който бе нарекъл Грета Тунберг „ водачът на нашето време “, когато я срещна за първи път преди две години.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР