Две загуби допуснаха българските национални отбори по шахмат в IX

...
Две загуби допуснаха българските национални отбори по шахмат в IX
Коментари Харесай

Две поражения върнаха България назад в класирането в Ченай

Две загуби позволиха българските национални тимове по шахмат в IX кръг на 44-тата олимпиада в Ченай (Инд). Това докара до оттегляне в класирането и два кръга преди края страната ни изпадна от Топ 10 при дамите и е на ръба на Топ 60 при мъжете.

Женският ни състав с капитан Петър Арнаудов отстъпи с 1:3 т. пред отбора на Казахстан. Загуби претърпяха Нургюл Салимова с белите фигури на първа дъска против Жансая Абдумалик и Виктория Радева с черните на четвърта против Гулисхан Нахбаева. На втора и трета дъска Белослава Кръстева с черните и Габриела Антова с белите приключиха реми надлежно против Бибисара Асаубаева и Ксения Балабаева.

С актив от 13 т. (6 победи, 1 тъждество, 2 загуби) българските шахматистки отстъпиха от 5-о на 12-о място в подреждането. Начело са четири тима с по 15 т. (7-1-1), измежду които с най-хубави спомагателни индикатори е Полша. Втори, трети и четвърти са Индия, Казахстан и Грузия.

В открития шампионат мъжете с капитан Стефан Стойнов изгубиха от Швеция с 1,5:2,5 т. Мачът беше решен на първа дъска, където Момчил Петков беше заставен да се съобщи с черните фигури против някогашния №44 в света Нилс Гранделиус. Останалите три партии завършиха реми - Цветан Стоянов с белите против Ерик Бломквист на втора дъска, Лъчезар Йорданов с черните против Тигер Хиларп Персон на трета и Тодор Георгиев с белите против Йонатан Вестерберг на четвърта.

Общо четвъртото проваляне върна нашите състезатели от 47-а на 60-а позиция във краткотрайното класиране с 10 т. (5-0-4). Едноличен водач е единственият останал непобеден тим - Узебкистан с 16 т. (7-2-0), следван от втория състав на домакина Индия и Армения с по 15 т. (7-1-1).

В предпоследния Х кръг по швейцарската система през днешния ден България ще играе против Нова Зеландия при мъжете и против Монголия при дамите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР