Две трети от гласоподавателите в Северна Ирландия смятат, че трябва

...
Две трети от гласоподавателите в Северна Ирландия смятат, че трябва
Коментари Харесай

Мнозинството северноирландци смятат, че трябва да има референдум за оставането във Великобритания

Две трети от гласоподавателите в Северна Ирландия считат, че би трябвало да има референдум за мястото на провинцията в Обединеното кралство, демонстрира нова анкета. Според сегашните настройки 49% биха дали своят вот за оставане в кралството, 41 “% за обединена Ирландия и 9% не са наясно.

Проучването на вестник „ Обзървър “ демонстрира, че огромно болшинство желае провеждането на подобен избор, само че единствено 37% от интервюираните желаят това да стане в границите на идващите 5 години до 2026 година. Повече от една четвърт считат, че такова гласоподаване не е нужно.

В момента искащите оставане в Обединеното кралство имат преднина от 7 % пред тези, които желаят обединяване с Република Ирландия. Британското държавно управление е все по-загрижено, че последствията от Брекзит и най-много Протокола за Северна Ирландия, който издига бериери сред провинцията и останалата част от Кралството, могат да доведат до по-голяма поддръжка за обединена Ирландия.

Докато доста специалисти считат, че политическа температура в Северна Ирландия се е намалила, то въпросът за мястото на провинцията още веднъж бе издигнат неотдавна от видни фигури, като ирландският вицепремиер Лео Варадкар и някогашният водач на „ Шин Фейн “ Джери Адамс.

Официален Лондон постоянно е упрекван, че изцяло пренебрегва събитията в Северна Ирландия. Споразумението от Разпети петък дава на министъра за Северна Ирландия опция да свика референдум когато и да е, само че това може да стане единствено при ясни данни, че има болшинство в поддръжка на обединяване с Република Ирландия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР