Две трети от болниците в страната работят при недостиг на

...
Две трети от болниците в страната работят при недостиг на
Коментари Харесай

Две трети от болниците у нас работят при недостиг на лекари и медицински сестри

Две трети от лечебните заведения в страната работят при дефицит на лекари и медицински сестри, демонстрира изследване на „ Галъп интернешънъл болкан “ и профилирания уебсайт clinica.bg. Данните са от януари и февруари по информация от 69 здравни заведения

Най-търсените експерти са анестезиолози, хирурзи, педиатри и кардиолози, оповестяват болничните шефове.

Около 78% от лечебните заведения показват, че мъчно обезпечават 24-часова активност и в идващите пет години може да се стигне до затваряне на лечебни заведения.

Основната мярка за справяне с кадровия дефицит, според  мениджърите, е по-доброто възнаграждение на медицинските сестри и на младите лекари.

Междувременно ръководителят на Здравната комисия в Народното събрание доцент Александър Тонев разгласи, че следва да се вкара пробно финансиране на болничното лекуване по диагностични групи.

„ Към края на годината ще бъде основан план за публично разискване за преход от клинични пътеки към диагностично свързани групи, които вероятно в края на 2023 година под формата на пилотен план в няколко определени лечебни заведения, като в групата ще попаднат академични лечебни заведения, регионални лечебни заведения, общински лечебни заведения, частни лечебни заведения, с цел да може да се получи оптимално добра визия. “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР