Две световни войни, бомбардировки, соц. манифестации с танкове и тежкотоварни

...
Две световни войни, бомбардировки, соц. манифестации с танкове и тежкотоварни
Коментари Харесай

SOS за жълтите павета на София – БАН ще произведе първите прототипи на историческия еталон

Две международни войни, бомбардировки, соц. митинги с танкове и тежкотоварни коли, цивилен митинги и най-много – поправки до безкрай…  Какво ли не са претърпели жълтите павета на София през последните 116 години! Знаковата настилка е оповестена в наши дни за културно-историческа полезност. Твърди се, че е импортирана от Австро-Унгария през 1907 година. В първото десетилетие на 20-ти век с нея се покриват централните улици на българската столица. Виждаме ги и през днешния ден пред катедралата " Св. Александър Невски ", в региона на Народното събрание, към някогашния царски замък и до Народния спектакъл, написа.

Ала към този момент никой не създава тъкмо този тип павета. Вносът от дълго време е преустановен, а красивата жълта настилка, с която столичани толкоз се гордеят, окончателно се разрушава. Опитите паветата непрекъснато да се пренареждат и да се заменят със остарели такива не дават мечтаните резултати. Тези дни признакът на столицата още веднъж влезе в новините около следващия несполучлив ремонт на ремонта. 

След траялото повече от два месеца пренареждане на настилката пред Народното събрание, павета " блестнаха " в разнообразни нюанси на жълтото, за смут на софиянци. Според службата, която упражнява строителния контрол на обекта, повода била, че въпросните павета са комбинирани от разнообразни серии произвеждане, а и някои от тях били подлагани на по-дълга употреба от други през годините.

„ Как по този начин едните са доста светли, а другите доста тъмни – нямам пояснение “ – недоумява проф. Любен Лаков от Института по металознание към Българска академия на науките. Заедно с неговите сътрудници, той от години търси метод да създаде 100 процентов аналог на 100-годишните софийски павета. Преди време наши учени разкрили формулата на неповторимата им кристална конструкция. Сега обаче екипът на професора я е усъвършенствал, и към този момент приготвя пилотна серия чисто нови жълти павета за София.

" Културно-историческото завещание отпреди повече от 100 години е пример. В момента новото е същото по състав, със същите физико-механични и други индикатори, защото съдържа същите минерални етапи, като оригиналът. Размерът, размерът и цветът е идентичен. Да не приказваме, че истинският цвят на софийските павета е охра, а не е жълт, както сме привикнали да го дефинираме. За нас, учените, цветовете, нюансите са толкоз доста, че се показват в числа. Така че паветата, които ние създадохме, са идентични по цвят на примерите " – безапелационен е проф. Лаков.

Произведените от Българска академия на науките павета били подложени на изчерпателен разбор в Техническия университет в София. " Оказва се, че те са дори  с една концепция по-устойчиви на суха и мокра гума и не са толкоз хлъзгави като истинските. С други думи – те са същите по цвят, величина и форма " – сподели проф. Лаков и добави:

" С Общината имаме контракт да произведем пилотна серия от 250 павета единствено. Срокът ни е до Коледа, защото ние работим при институтски условия, а не в цех, само че ги произвеждаме със съответната формова екипировка, подготовка на рецептурния състав, сплескване, сушене, термообработка… Имаме подготвеност да предадем пилотната серия в период, само че от Общината зависи по кое време и къде ще бъде инсталирана нашата настилка. Според мен Столичната община надали ще вложи средства за създаване на цех за жълти павета. С това би трябвало да се заеме бизнесът. "

Проф. Лаков даже е проучил опцията съществуващи у нас фабрики, да вземем за пример във Видин и Казанлък, да поемат производството на характерните павета, тъй че те да се употребяват освен за обновяване на настилката в центъра на София, само че и за украсата на други градове в България, а за какво не и в чужбина?
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР