Две проверки на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) са

...
Две проверки на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) са
Коментари Харесай

Калин Стоянов: Демерджиев е променил обществена поръчка два дни преди да сдаде поста си

Две инспекции на Агенция за държавна финансова ревизия (АДФИ) са направени в Министерство на вътрешните работи по повод подписано съглашение към социална поръчка от 2018 година за правене на български персонални документи от ново потомство от някогашния вътрешен министър Иван Демерджиев. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов по време на парламентарен надзор.

Той изясни, че едната ревизия е открила, че с подписването на спомагателното съглашение е променен първичният контракт за възлагане на поръчката, което е нарушаване на Закона за публичните поръчки. Поради това е формирано административно-наказателно произвеждане със сформиране на акт за определяне на осъществено административно нарушаване.

22 януари 2024, 11:12

Прокуратурата проверява Иван Демерджиев, ощетил Министерство на вътрешните работи с 81 млн. лева.(ОБНОВЕНА)

Стоянов описа, че съглашението е подписано от Демерджиев два дни преди да сдаде поста на министър. Като с него е стихотворец нов ангажимент с разноски в размер 81 млн. 490 хиляди лева бюджетни средства. Според кореспонденцията по проблема, това се налагало, откакто била поискана индексация на цените от изпълнителя, защото сегашните не отговаряли на тези, оповестени преди три години, заради стопански фактори и такива в интернационален проект, изясни Стоянов.

Министър Калин Стоянов изискал да бъде изработен вътрешен одит, който е разгледал хронологията на аргументите, довели до подписване на спомагателното съглашение. Резултатът бил, че е „ налице несъблюдаване на правилото на положителното финансово ръководство “. Поискан бил и отчет от трима шефове на дирекции, виновни за поръчката, съгласно които не е налице съображение за нарастване цената на активността по контракта.

22 януари 2024, 15:19

Демерджиев не бил викан в прокуратурата

Министърът добави, че е алармирал за случая основния прокурор и е формирано досъдебно произвеждане.

Прокуратурата заяви на 22 януари за формирано следствие за това, че в интервала от декември 2022 година до юни 2023 година длъжностно лице е направило занемареност, от която са последвали обилни вреди за Министерство на вътрешните работи в размер на 81 милиона лв..


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР