Две постоянни комисии към Общинския съвет одобриха единодушно докладната записка

...
Две постоянни комисии към Общинския съвет одобриха единодушно докладната записка
Коментари Харесай

Две комисии одобриха докладната за отпускане на 160 000 лева на ДКЦ-I за нов рентген 

Две непрекъснати комисии към Общинския съвет утвърдиха единомислещо докладната бележка на Кмета Денчо Бояджиев за разпределяне на 160 000 лева на ДКЦ-I за пазаруване на нов рентгенов уред. Тя ще бъде гласувана на изключителна сесия на локалния парламент в петък, 10 юни.

На взаимното съвещание на комисията по бюджет, финанси и икономическа политика и комисията по обществена политика, трудова претовареност и опазване на здравето докладната бе показана от заместник-кмета Добрин Добрев. Той посочи, че шефът на ДКЦ-I доктор Николай Денев е завел писмо в деловодството на Община Разградпрез февруари. В него насочва искане за подпомагане за закупуване на нов уред. Д-р Денев изяснява, че рентгеновият уред, който сега се употребява в лечебното заведение, е закупен втора ръка през 2010 година, постоянно се поврежда, а аварийни елементи за него мъчно се намират, последният път се е наложило прекъсване на работа в това направление за дълъг интервал. Апаратурата е най-натоварената в ДКЦ-I, приходите от ирисова диагностика са към 25% от общите доходи на лечебното заведение.

Вземането на решение по този проблем на изключителна сесия се постанова както заради галопиращите цени на сходна инсталация, по този начин и заради приключването на действието на Закона за ограниченията и дейностите по време на
изключителното състояние. Съгласно Чл. 13 от този Закон до 3 месеца след анулацията на епидемиологичната конюнктура наредбите на Закона за публичните поръчки не се ползват при закупуване на здравна инсталация, нужна за диагностика и лекуване на инфектираните пациенти, което ще облекчи процедурата по закупуване на апарата и той по-скоро ще може да се употребява при диагностика на пациентите на ДКЦ-I. Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев предложи аргументът от Закона за ограниченията и дейностите по време на
изключителното състояние да стане част от докладната бележка, предложи още да се сложи и период за сключване на контракт за закупуване – до 30 юни. Това бе признато от локалните парламентаристи с 4 гласа „ за “ в обществената комисия и 7 в бюджетната. Прието бе и предлагането на доктор Денев за по-прецизно изписване на типа на апарата – стационарна непосредствено цифрова графична рентгенова уредба.

В докладната се прецизира, че нужните средства в размер до 160000 лева би трябвало да бъдат
обезпечени от бюджета на община Разград за 2022 година с обезщетена смяна в активност 469 „ Други
действия по опазването на здравето “, § 43 „ Субсидии и други настоящи прехвърляния за нефинансови
предприятия “ за сметка на § 52-03 „ Придобиване на друго съоръжение, машини и уреди “.

Извънредната сесия на Общински съвет-Разград стартира в 13,30 ч. на 10 юни, петък, в залата на 11 етаж в Община Разград.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР