Две писма тръгват днес - едно към кмета на Лондон

...
Две писма тръгват днес - едно към кмета на Лондон
Коментари Харесай

Посланикът ни във Великобритания с писмо до кмета на Лондон заради инициатива за преименуване парк Уилям Гладстон

Две писма потеглят през днешния ден - едно към кмета на Лондон Садик Хан, и друго към кмета на общината в Брент, в които българският дипломат Марин Райков  Марин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май споделя възприятията на българите към английския политик Уилям Гладстон и мнението на нашите сънародници във Англия за желанията на Лейбъристката партия да преименува Парка " Гладстон " като част от самодейност за преразглеждане на обекти с имената на хора, свързани с робството.

В писмото се показва безпокойство, че в случай че това решение бъде взето, то българската общественост ще загуби едно от дребното места в Лондон, с който ние, като народност, сме свързани, а това ще ни накара да се усещаме по-зле показани и недобре признати.

Посланик Райков акцентира, че поддържа самодейността на община в Брент да се преразгледат наименованията на обекти, носещи имената на хора, свързани директно в робството, само че не схваща за какво това се прехвълбя и към Уилям Гладстон, който с изключение на английски министър-председател е и български народен воин.

Неговата единствена виновност е, че прави изявление в Народното събрание при започване на политическата си кариера, когато е едвам на 23-годишна възраст. Уилям Гладстон остава деен до 80-те си години и през този половин век в политиката неговите възгледи за робството се трансформират и той става неприкрит негов критик. Марин Райков  Марин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май изброява и заслугите на Гладстон за демократизиране на политическия живот в страната, измежду които са тайното гласоподаване, общото обучение и външната политика, учредена на взаимно ценене на свободата.

През тези години, се споделя в писмото, Гладстон подкрепя  морални дела, които са надалеч от политическите и стопански ползи на Британската империя в тези времена и са свързани с националности, които сигурно са му признателни за помощта, и през днешния ден са показани в общината в Брент.

А що се отнася до българите, нашият народ е получил неговата поддръжка в един от най-тежките моменти в  историята си, написа дипломат Марин Райков  Марин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май - след погрома на Априлското въстание, което е протест против робството на Отоманската империя. Уилям Гладстон е най-ярката английска политическа фигура, която се ангажира със заклеймяване на зверствата и всеобщото изтребване на мирното население в България след въстанието, се споделя още в писмото.

Възстановяването на българската държавност през 1878 година става и с поддръжка на английското публично мнение, за което огромна роля има и Уилям Гладстон, напомня нашият дипломат. Българите, които  са живели като “рая ” в Османската империя със статут на маргинализирано население, близо до статута на тога, имат естествена благосклонност към онеправданите и това е залегнало в първата Конституция на страната, в която се споделя, че “всеки плебей, без значение на пол, религия или народност, ще бъде свободен, стъпи ли на българска територия ”, е написано в писмото.

Аз съм твърдо уверен, че “ Животът на чернокожите има значение ”, както има значение и животът на българите през 19 век, а по този начин също и паметта на хуманисти като Уилям Гладстон, които се  бориха, с цел да ги защитят, написа в умозаключение Марин Райков  Марин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР