Две парчета от Сихоте-Алинския метеорит, паднал в усурийската тайга на

...
Две парчета от Сихоте-Алинския метеорит, паднал в усурийската тайга на
Коментари Харесай

Продадоха на търг 2 парчета от метеорит, паднал през 1947 г.

Две части от Сихоте-Алинския астероид, паднал в усурийската тайга на 12 февруари 1947 година, бяха продадени на търг в интернет на аукционна къща "Кристис ", заяви ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Причудлив астероид от желязо и никел с тегло 8,1 кг, затрупан с тъмна канара с редки светлинни проблясъци, беше продаден за 17,5 хиляди $. Според специалисти този откъс е част от повърхността на астероид с обща маса към 100 тона, който е избухнал в атмосферата в региона на село Бейцухе, Приморски край, и е паднал като стоманен дъжд върху повърхност от към 35 квадратни километра. Вторият откъс от същия астероид с тегло 1,3 кг беше продаден за 13,5 хиляди $.

Според специалисти небесното тяло, по-късно наречено Сихоте-Алински астероид, се е откъснало от по-масивно тяло, което се е формирало преди 4,5 милиарда години и се е намирало сред орбитите на Марс и Юпитер преди към 320 милиона години.

При влизане в атмосферата астероидът се е разрушил на височина към 6 км. Звукът от детонацията се е чул на разстояние 300 км. Над 30-километрова диря от пушек от изгорели в атмосферата частици е останала във въздуха няколко часа. Когато отломките са паднали на земята, са се образували към 200 кратера, най-големият от които с диаметър 26 м.

Метеоритните парчета са от "най-големия метеорен дъжд, падал на Земята, евентуално от зората на цивилизацията ", написа на уеб страницата на "Кристис ". Те са били в сбирката "Малкович ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР