Две от организациите, които се обявиха за оставка на кабинета

...
Две от организациите, които се обявиха за оставка на кабинета
Коментари Харесай

Протестът пред парламента се разпадна по оста ВМРО - ДПС

Две от организациите, които се оповестиха за оставка на кабинета пред Народното събрание, напуснаха на пл. " Народно заседание " - това са Вътрешна македонска революционна организация и национално придвижване " Хан Кубрат ". На площада останаха единствено представителите на съдружие на общините " Толерантност ", което сплотява над 60 общини.

Сред протестиращите са кметовете на Кърджали Хасан Азиз и на Белица Радослав Ревански, който е някогашен народен представител от Движение за права и свободи. За тях не е проблем, че са дружно с представители на националистически и патриотични обединения.

" Ние сме длъжни да се включим в този митинг в името на България, в името на днешния и на утрешния, само че дайте и за вчерашния ден. Не подвеждайте хората. Тук въпросът е и за патриотизма, тук въпросът е и за отговорността към България ", изясни Азис, представен от БНР.

За националистите обаче нещата не стоят по същия метод. Ангел Джамбазки, евродепутат и съпредседател на Вътрешна македонска революционна организация, съобщи:

" Ние не протестираме дружно с никого. Виждаме представители на Движение за права и свободи, по тази причина няма да разреша да се събират и да се поставят под един знаменател двата ни митинга. С Движение за права и свободи не можем да имаме общи цели. Движение за права и свободи пази непознати ползи - съветски, турски и всевъзможни други, само че не и български. "

 

ПРОТЕСТ СЛЕД ПРОТЕСТ

Общо 11 митинга се чака да се проведат през днешния ден единствено в София около дебатите и гласуването на вота на съмнение към държавното управление на Кирил Петков. От едната страна на Народното събрание ще стачкуват в поддръжка на кабинета, а от другата страна - против него. Уведомленията за осъществяване на демонстрациите са 3-дневни - от през днешния ден до четвъртък.

От Столична община, където според условията на Закона за събранията, митингите и манифестациите, протестиращите би трябвало да заявят желанията си за митинги, споделят, че 5 от уведомленията са подадени от сдружения и политически партии. Това са политическа партия придвижване " Да, България ", партия " Възраждане ", Вътрешна македонска революционна организация, съдружие " Толерантност " и национално придвижване " Хан Кубрат ", а останалите 6 са подадени от разнообразни физически лица.

Заявените цели на протестните мероприятия са: против промяната на ръководителя на Народно събрание Никола Минчев; в поддръжка на държавното управление на Кирил Петков; срещу кабинета на Кирил Петков и искане на оставката на правителството; за европейска България без мафия; против високите цени на горивата; за обезщетения за високите цени на енергоносителите; отбрана на българския народен интерес в Северна Македония.

Три митинга против държавното управление започнаха към обед пред Народното събрание. Още към 11:00 ч., когато в пленарната зала започнаха дебатите по вота на съмнение, към Народното събрание към този момент имаше три разнообразни организации, скандиращи " Оставка ", всяка с друго неодобрение.

Секретарят на " Хан Кубрат " Марин Маринов изрази генерално неодобрение от всички политици, само че подчертава върху ръководещите поради връзките със Скопие:

" Ние тук протестираме против хората, които поддържат невисок стандарта на живота в България. Искаме намаление на цените на горивата. Но митингът е сложен. Лично аз съм тук поради опцията да бъде позволена Македония в договаряния за Европейския съюз. "

С искане за оставка на кабинета пред Народното събрание пристигнаха също кметове и общински съветници от съдружие на общините " Толерантност ". Те пък са недоволни от политиката на държавното управление към дребните локални управи. Критиките формулира ръководителят на сдружението Радослав Ревански, кмет на Белица и някогашен народен представител от Движение за права и свободи:

" Искаме оставката на проваления кабинет на Кирил Петков. Нито една мъжка дума не съблюдаваха по отношение на общините. Нито дадоха обезщетения за тока, нито усилиха заплатите на нашите чиновници. Този кабинет е нелегитимен. "

Минути след 12:00 ч., закъснявайки за началния час на своя митинг, пристигнаха представителите на Вътрешна македонска революционна организация. По думите им причина за забавянето били полицейските пропускателни пунктове към пл. " Народно заседание ", които им попречили да дойдат в точния момент. Мотото на тяхната демонстрацията е " Не предавай Македония ".

Като цяло напрежението последователно се повишава пред Народното събрание, протестиращите пристигнаха компактно до загражденията, които са сложени пред постройката. Има засилено полицейско наличие. Движението към Народното събрание е блокирано, съобщи БНР.

Тази вечер митингите " за " и " срещу " кабинета ще продължат с още по-голяма повсеместност. От 17:00 ч. излизат последователите на " Възраждане ", а от 18:30 ч. - подкрепящите държавното управление.

 

ПРЕД ДОМА НА ПРЕМИЕРА

Рано тази заран - още към 7:00 ч., деятели на Вътрешна македонска революционна организация и група жители блокираха дома на премиера Кирил Петков на улица " Цар Иван Шишман " в центъра на София. Сред протестиращите бе и евродепутатът Ангел Джамбазки. Пред дома на Петков имаше плакати с надписи " Не продавам Македония " и " Оставка ".

" Искаме да отговори на въпросите какъв брой позиции има България, желаеме да отговори на въпроса по какъв начин са обезпечени правата на българите в другите оферти, желаеме и отговор на това госпожа Чернева продължава ли да прави външна политика или не ", съобщи Джамбазки.

Съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация Александър Сиди пък съобщи: " Мисля, че не е проблем на тротоара да пием кафе и да чакаме този, на който плащаме заплатата да излезе и да даде отговор на въпросите, които вълнуват 90% от българските жители. "

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР