Две обяви на сайта на община Бургас предполагат финала на

...
Коментари Харесай

Новият образ на Ченгене скеле

Две разгласи на уеб страницата на община Бургас допускат финала на един от дълго време чакан план. Първата е, че се търсят риболовен реквизити, гребла, мрежи, остарели лодки, пояси, кошове и така нататък, с цел да се приключи атмосферата на Рибарското населено място в местността Ченгене скеле. Втората публикация е за търсене на претендент за екскурзовод за етнографския комплекс отново там.

Рибарските реквизити ще бъдат аранжирани във към този момент приключените три къщички на югоизточния бряг на залива на Ченгене скеле, на самия завършек на самобитното рибарско населено място. Идеята е да се оформи експозиция, която да демонстрира развиването на рибарския поминък по тези антични крайбрежия, както и археологически находки и историята на възникването на рибарските селища в Черно море. Миналата година в залива екип на Центъра по подводна археология в Созопол откри край нос Чируз находки от изящни стъклени предмети от разрушил се транспортен съд от XVI век. А на брега към кв. Крайморие бяха разкрити остатъци от антични вили от II век.
Фотограф: Надежда Чипева
Третата къщурка ще се назовава " Свят от предмети " и в нея ще има експозиция, която ще съставлява сбирка най-различни движимости, свързани с рибарския живот и морето.

Започнал преди година и половина, на процедура планът " Културно-образователен и туристически център Ченгене скеле " е съвсем приключен. Той се намира на петнайсетина километра южно от Бургас, по пътя към Созопол. Изградена е инфраструктурата към него, завършена към устието на река Отманлийска и корекцията, която беше направена след наводнението преди няколко години.

Построена е и предпазената лодкостоянка с всички прилежащи улеснения за риболовците - ток и вода, както и бига за втурване на лодките. Изградената 200-метрова кейова стена пази от честия североизточен вятър залива, който вкарва вълна до селището.
Фотограф: Надежда Чипева
Освен трите къщички там има построен и дребен амфитеатър, на който ще могат да се организират културни събития, детска площадка и други комфортни пространства за демонстрации.
Градове Бургас Поредица на "Капитал ", изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България Капитал Градове е поредност, изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България.Акценти от изданието:> Град на полусъединител> Влакът от Бургас до Сарафово идва против 100 млн. лева> Без нова промишленост Бургас е закотвен в зоната на ниските заплати> Акве калиде - СПА центърът на Сюлейман ВеликолепниРазгледайте цялостното наличие по-долу.
Проектът за Ченгене скеле беше с бюджет 2.26 милиона лв. без Данък добавена стойност, като 800 хиляди лева са обезпечени от програмата " Морско дело и риболовство " на Европейския съюз.

След като години наред рибарското населено място вирееше на ръба закона, с чести наводнения от близката река Отманлийска, в този момент е допустимо то да придобие напълно различен образ. Историята на това неповторимо населено място стартира през средата на 70-те години, когато бургаските риболовци бяха прокудени от пристанището в Бургас и се настаниха в местността Ченгене скеле (Цигански пристан). Близо половин век по-късно те получиха заслуженото внимание на управляващите, когато през 2019 година страната трансферира 27 дка свои парцели на община Бургас и по този начин се оформи терен за новата туристическа атракция на града. До нея има и велоалея, която минава около квартал Крайморие, и по този начин достъпът ще бъде улеснен и за велотуристи. Освен това се планува до него да идват и морски таксита или пътническо корабче, което да обикаля Бургаския залив.

П.П. Съвсем наоколо се намира и така наречен Плаж на Доган, на който предходната година се развиха трагични политически конфликти. Освен паметната механа " Морски сговор ", която е при започване на улица " Консервна " на селището, в прилежащия дребен залив, напълно наоколо, се намира и ресторант " Таляна ".
Фотограф: Надежда Чипева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР