Две новини от миналата седмица ни карат да вярваме, че

...
Две новини от миналата седмица ни карат да вярваме, че
Коментари Харесай

Хапчето срещу COVID-19 не отменя ваксинацията

Две вести от предходната седмица ни карат да имаме вяра, че ще пречупим пандемията скоро. Първо, организацията по медикаментите във Англия (MHRA) утвърди лимитирано използване на molnupiravir - противогрипното лекарство на " Merck ", което се оказа мощно дейно в предотвратяването на тежки затруднения от ковид-19. Само ден по-късно, на 5 ноември, " Pfizer " оповестиха, че тяхното хапче paxlovid понижава с 89 % риска от хоспитализация и гибел при по-уязвими пациенти. Изпълнителният шеф на компанията, Албърт Бурла, разгласи, че лекарството-кандидат " трансформира разпоредбите на играта " като отстрани до 9 от 10 вероятни приема в болница. Ако, несъмнено, регулаторните органи потвърдят, че е дейно и безвредно.

Вчера от българското здравно министерство и организацията по медикаментите оповестиха, че чакат първоначално или средата на декември първа доставка на таблетки molnupiravir на " Мерк "  - стига европейският Комитет по лекарствените артикули за хуманна приложимост да се произнесе позитивно за него. Тепърва министерството ще дефинира критериите, по които таблетките ще се предписват.

Според Наташа Лодър - редактор в списание " Economist " за здравна политика, противоковидните хапчета могат да трансформират напълно скоро и радикално метода ни към пандемията. Тя даде изявление за " Събота 150 " на БНР. 

" Някои се притесняват, че таблетките против Covid-19 в действителност ще насърчат тези, които се двоумят, да не се имунизират, тъй като ще им внушат, че таблетките ще ги спасят. Със сигурност тези медикаменти ще играят значима роля за избавяне на човешки живот. Но дано сме наясно - имунизацията е вашата първа отбранителна линия. Затова бих предложила на колебаещите се да се имунизират по-бързо. Хапчетата още не са стигнали до нас, само че когато стигнат, ще имаме към този момент две линии на отбрана ", споделя Наташа Лодър. 

Тя поучава да изчакаме да забележим какво ще се случи в действителния свят. " Резултатите от проучванията са въодушевяващи. Но не трябва да забравяме, че това, което се случва при клиничните проби, не постоянно се случва отвън клиниките. Може да се окаже, че болните са прекомерно заболели, че имат други болести, че лечението ще закъснее. Не бива да гледаме на хапчето като на магическа пръчка. В клиничните проучвания обаче тези медикаменти се показаха фантастично. При оптимални условия, в случай че ги дадеш на хората скоро откакто проявят признаци, действието им е доста положително - както на лекарството на " Пфайзър ", по този начин и на лекарството на " Мерк ". Дали ще отстраняват потребността от затваряне, от локдаун - да се надяваме, че по този начин ще стане. Да се надяваме, че хапчетата ще предотвратят затрудненията вследствие от заразяване.

Ваксината бе първата опция да прекъснем връзката сред болестта и затрудненията. Досега имахме и други лекарства. Но нямахме нещо, което просто да дадем всеобщо на хората, с цел да предотвратим приемането им в болница. Вече го имаме. Това в действителност ще преобрази метода, по който се оправяме с този вирус ". Лодър оповестява, че  " Мерк " се стремят цената на медикаментите им да е налична и за неплатежоспособни страни.   " Мерк " е възнамерявала да създаде огромни количества от своето лекарство против Covid - 10 милиона дози през тази и двойно повече през идната година. Освен това " Мерк " сключва щедри съглашения за лицензиране с компании в Индия. Условията за лицензиране ще разрешат на доста страни да създават това лекарство. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР