Две нови проучвания на мистериозния синдром на Хавана не откриват

...
Две нови проучвания на мистериозния синдром на Хавана не откриват
Коментари Харесай

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Д ве нови изследвания на мистериозния синдром на Хавана не откриват физическа причина, само че допускат допустима връзка с психологичното здраве. 

От 2016 година насам повече от 1000 чиновници на американското държавно управление, ситуирани в интернационален мащаб, са съобщили, че чуват натрапчиви звуци и усещат тежест върху главите си, последвани от признаци като мощно главоболие, замаяност и когнитивна дисфункция. Откакто федералните чиновници, ситуирани в Хавана, Куба, за първи път оповестиха за тези аномални здравни произшествия, синдромът на Хавана е терминът, с който медиите отбелязват положението. 

Сега американски откриватели, ръководени от Националния институт по опазване на здравето (NIH), оповестяват, че не са разкрили обилни разлики в мозъчните сканирания или други биологични проби сред хората със синдрома на Хавана и здравите контроли. 

Въпреки че резултатите дават дребна визия за вероятното биологично пояснение на признаците, създателите акцентират, че има голям брой фактори, които би трябвало да се вземат поради при тълкуването на тези резултати. 

" Липсата на доказателства за откриваема с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) разлика сред лицата с аномални здравни произшествия (АЗИ) и контролите не изключва опцията по време на АЗИ да е настъпило неподходящо събитие, въздействащо върху мозъка ", споделя Карло Пиерпаоли, невролог от NIH, първи създател на едно от проучванията. 

" Възможно е лицата с аномални здравни произшествия да изпитват резултатите от събитие, довело до техните признаци, само че увреждането да не е довело до дълготрайните невроизобразяващи промени, които нормално се следят след тежка контузия или инсулт. Надяваме се, че тези резултати ще понижат опасенията, че аномалните здравни произшествия са свързани с тежки невродегенеративни промени в мозъка ", споделя специалистът. 

Учените изследват разнообразни типове магнитно-резонансни сканирания за премерване на размера, структурата и функционалностите на мозъка при 81 участници, които са имали аномални здравни произшествия, и ги съпоставят с 48 здрави контролни лица, 29 от които са имали сходни недоволства, само че не са съобщавали за аномални здравни произшествия. 

В настрана изследване 86 участници с аномални здравни произшествия и 30 контролни лица със сходни проблеми са били подложени на разнообразни проби, в това число проучване на кръвни биомаркери и клинични, слухови, балансови, зрителни и невропсихологични оценки. 

Изследователите са употребявали голям брой способи и модели за изследване на данните. При разбора на разнообразни наблюдаеми признаци, които включват асортимент на биохимични характерности, екипът се надява да открие обилни клинични промени, които могат да корелират с резултатите от невроизображенията. 

Havana Syndrome Mystery Deepens Further After Brain Scan Analysis
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
" Нашата цел беше да проведем задълбочени, справедливи и възпроизводими оценки, с цел да забележим дали можем да идентифицираме структурни мозъчни или биологични разлики при хората, които оповестяват за аномални здравни произшествия ", споделя Лейтън Чан, академик в региона на публичното здраве и изпълняващ длъжността основен теоретичен началник в NIH. 

Магнитно-резонансните проучвания са извършени почти 80 дни след появяването на признаците, като някои участници са сканирани още 14 дни след недоволствата им. 

Въпреки задълбочените си способи екипът не открива поредни образни аномалии, които да отличават хората с AHI от здравите контроли. 

Изследване, оповестено през 2019 година, сравняващо по-малка извадка от хора, съобщаващи за аномалии, с контролите, открило обилни разлики в размерите на бялото вещество и понижена функционална съгласуваност в слуховите и зрителните области на мозъка. 

Макар че последното проучване не е удостоверило тези констатации, то открило, че хората със синдрома на Хавана оповестяват за повече проблеми с равновесието и по-високи равнища на отмалялост, меланхолия и посттравматично стресово разстройство спрямо контролната група. 

HAVANA SYNDROME: HOW THE BIDEN ADMINISTRATION IS DRIVING CUBANS INTO MISERY

Protesters have taken to the street on the island, decrying power blackouts and food shortages.
— O Hai (@Sagacious_O)
" Съобщените признаци на посттравматичен стрес и въодушевление не са изненадващи, като се имат поради продължаващите терзания на доста от участниците. Често тези лица са имали обилни разстройства в живота си и не престават да имат опасения за здравето и бъдещето си. Това равнище на стрес може да има доста негативно влияние върху процеса на възобновяване ", споделя невропсихологът Луис Френч от Националния военномедицински център " Уолтър Рийд ". 

Що се отнася до докладваните признаци, 41% от участниците, наранени от AHI, дават отговор на критериите за функционални неврологични разстройства (ФНР) - положения на уязвимост и сензорни нарушавания, произлизащи от неправилна мозъчна функционалност, постоянно свързани със стрес, меланхолия и тревога. Много от тези участници са имали и признаци като зашеметяване, световъртеж и неустойчивост. 

Изследователите допускат, че в случай че признаците на синдрома на Хавана са били породени от външен фактор, е допустимо те към този момент да не могат да бъдат открити със сегашните проби и размери на извадките. 

" Въпреки че не установихме обилни разлики при участниците с аномални здравни произшествия, " споделя Чан, " значимо е да се признае, че тези признаци са напълно действителни, предизвикват обилни разстройства в живота на засегнатите и могат да бъдат много продължителни, инвалидизиращи и сложни за лекуване. "  

Тази публикация е единствено с осведомителна цел и няма за цел да предлага медицински препоръки. Винаги търсете съвет от квалифицирани здравни експерти по въпроси, които може да имате по отношение на медицински положения.

* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР